Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groot Europees onderzoek naar sociale robots

Mark van Dorresteijn
Het Europese programma RoboCom is geselecteerd als een van de zes uitverkoren programma’s in het Future and Emerging Technologies Flagship (FET-Flagship) van de Europese Unie. Binnen RoboCom gaan 73 partijen uit 24 landen zich bezig houden met onderzoek naar robots die veilig, sociaal, sensitief en betaalbaar zijn. Vanuit Nederland zijn dat de Universiteit Twente (CTIT) en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW.
Groot Europees onderzoek naar sociale robots

RoboCom, voluit Robot Companions for Citizens, wil robots ontwikkelen die op een duurzame manier ons welzijn vergroten, daarbij rekening houdend met onder meer de demografische verschuiving in de bevolking. Robots zijn, in de visie van het project, allang niet meer louter de complexe machines die auto’s assembleren en waar de mens vooral uit de buurt moet blijven. De robot gaat straks de interactie aan met de mens, werkt met hem of haar samen en wekt vertrouwen.

Aandeel Nederland

Stefano Stramigioli, onderzoeker aan de Universiteit Twente gaat met zijn groepkjijken naar de besturing van robots. De groep Human Media Interaction van onderzoeker Vanessa Ever kijkt naar de interactie tussen mens en Robot.

RoboCom wil zich bij het ontwikkelen van de robot companions laten inspireren door de dierenwereld. Dieren zijn in hun bewegingen en waarnemingen veel efficiënter dan robots. Tegelijk zal een robot die op een natuurlijke manier beweegt, bijvoorbeeld als een huisdier, eerder een echte companion voor de mens worden. Prof. Pieter Roelfsema van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW) wil de hersenmechanismen van dieren ontrafelen om ze te kunnen inzetten voor efficiënte en ‘natuurlijke’ robots.

RoboCom

In RoboCom participeren 73 partners uit 24 landen, er is een voorlopig budget van 52 miljoen euro voor een periode van 30 maanden. De coördinatie is in handen van Paolo Dario van het Istituto Italiano di Technologia (IIT) in Genua. Het is nog afwachten of RoboCom geselecteerd wordt voor de Europese subsidie. Uiteindelijk krijgen twee van de zes programma’s groen licht.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stockxchng)

RoboCom

1 REACTIE

  1. Beste Mark, het zou prachtig zijn als dit ONDERZOEKSVOORSTEL door de Europese Commissie gehonoreerd wordt. Maar die beslissing neemt de EC pas in het voorjaar. Er zijn 6 van dit soort mega onderzoeksvoorstellen ingediend. Slechts twee zullen gehonoreerd worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.