Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootste risico op mrsa in Limburg

De kans om drager te worden van de mrsa-bacterie is in Limburg zeker twee keer zo groot als in de rest van het land, dat schrijft regionale krant De Limburger. Lopen in Nederland 16,3 van de 100.000 mensen een mrsa-besmetting op, in Limburg zijn dat er 33,8 van de 100.000. Dat blijkt uit recente gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Als oorzaak noemt het instituut de mrsa-besmettingen die vanuit het buitenland naar de provincie komen, als iemand bijvoorbeeld in België of Duitsland in het ziekenhuis heeft gelegen. Ook het grote aantal intensieve veehouderijen of megastallen speelt een rol. Varkens kunnen de bacterie overdragen op veehouders, loonwerkers en hun familieleden.

Opnamestop

Limburg is koploper als het gaat om het aantal dragers van de zogenoemde ziekenhuisbacterie per 100.000 inwoners. Zelfs de provincie Noord-Brabant, waar meer intensieve veehouderijen zijn, scoort met 25,1 op 100.000 inwoners een stuk lager. In Limburg is bij 330 mensen het afgelopen jaar de mrsa-bacterie ontdekt. In 126 gevallen betrof het vee-mrsa. In totaal is acht keer een ziekenhuisafdeling gesloten of een opnamestop afgekondigd vanwege mrsa-besmettingen. Dit blijkt uit cijfers van de Limburgse ziekenhuizen.

Buitenland

Verreweg de meeste mrsa komt nog steeds uit het buitenland. In onder meer de Zuid-Europese landen en Groot-Brittannië is het aantal dragers van mrsa veel groter. (De Limburger)

Lees ook:

Klink zet aanpak MRSA-bacterie door

Oplossing MRSA-probleem wellicht nabij

Mrsa-bacterie in Den Bosch

MRSA ook in Eindhovens verpleeghuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.