Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote concentratie prostaatkankerbehandeling

De urologen van de Santeon ziekenhuizen, Erasmus MC en Radboudumc gaan prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie concentreren in een beperkt aantal centra. In deze centra zullen minimaal 500 tot 1000 patiënten per jaar worden behandeld.
Prostaatoperatie_rechtenvrij400.jpg

Doel van het initiatief is om dezelfde kwaliteitsstandaarden te bereiken als elders in Europa. Naast de ziekenhuizen verenigd in de samenwerkingsverbanden Prostaatpartners (netwerk Erasmus MC) en Prostaatcentrum (netwerk Radboudumc) worden alle Nederlandse ziekenhuizen uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van dit initiatief aan te sluiten.
De centra worden gehuisvest in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, en zullen na de zomer van start gaan. De ProstaatKankerStichting – de patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker- zal bij de verdere uitwerking en implementatie worden betrokken. In de besluitvorming zullen de vereiste mededingingsrechtelijke randvoorwaarden in acht worden genomen.

Concentratie
In de persverklaring laten de samenwerkende ziekenhuizen weten: ‘In Duitsland is de Martini Klinik in Hamburg een bekend voorbeeld waar concentratie met supergespecialiseerde urologen heeft geleid tot betere resultaten bij de behandeling van prostaatkanker. Daarentegen is in Nederland de zorg rondom prostaatkanker nog heel verspreid. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten daarom ook al langer voor concentratie. Uit onderzoek is gebleken dat concentratie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomt. Patiënten blijven in het eigen ziekenhuis onder behandeling (zowel het voor- als natraject), alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum.’

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.