Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Grote verliezers bij nieuwe verdeling Wmo-budget

Van de 403 gemeenten krijgen 351 minder geld per bewoner voor de nieuwe Wmo 2015. Dat blijkt uit de meicirculaire van VWS waarin het ministerie de verdeling van het Wmo-budget bekendmaakt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Grote verliezers bij nieuwe verdeling Wmo-budget

Het budget is als volgt bepaald: VWS heeft de AWBZ-tarieven van 2013 voor zorg in natura en het bestaande Wmo-budget voor huishoudelijke hulp samengevoegd. Hierbij zijn de budgetten voor persoonlijke verzorging en beschermd wonen toegevoegd. Vervolgens trekt het Rijk hier de kortingen van af die in het kader van de verschillende regeerakkoorden zijn overeengekomen. Na correcties voor demografisch ontwikkelingen bij gemeenten en de te verwachten prijs- en loonontwikkelingen, levert dit een nieuw totaal Wmo-budget op van 8.023 miljoen euro. Voor het opzetten van sociale wijkteams is 10 miljoen euro beschikbaar en voor de ondersteuning van mantelzorgers 70 miljoen euro. Voor

2
46

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Spannend, wij (Curadomus) hebben een berekening gemaakt, waarbij we uit de losse pols al 33% kunnen bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Niet op de slarissen, want wij betalen goed; nee, de bezuinigingen gaan slechts uit van een andere, betere infrastructuur. Bovendien is de organisatie waarin het gebeurt zeer vlak, doordat er met minimaal management en volle inzet van smartfones en tablets gewerkt wordt.
    De vraag namelijk, óf er bezuinigd wordt is al met een duidelijk ‘ja’ beantwoord. Daarom is het zaak het hóe goed te regelen.
    Peter Jan Visee, process-innovator bij Curadomus Int. bv

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.