Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Haagse ziekenhuizen melden vaker kindermishandeling

De Haagse ziekenhuizen Antoniushove en Westeinde zijn vorig jaar veel meer gevallen van kindermishandeling op het spoor gekomen door al alarm te slaan als de ouders er slecht aan toe zijn. In 2008 trokken de ziekenhuizen honderd maal aan de bel bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Een jaar eerder gebeurde dat nog slechts acht maal.

Dat zei Hester Diderich van de afdeling spoedeisende hulp van het Westeindeziekenhuis gisteren tijdens een hoorzitting over kindermishandeling in de Tweede Kamer. Van de meldingen bij het AMK bleek er niet één onterecht.

Inspectie

De ziekenhuizen gingen ervan uit dat ouders die elkaar naar het leven staan, drinken, drugs gebruiken of een zelfmoordpoging hebben gedaan, ook slecht voor hun kinderen zorgen. Inmiddels zijn ook andere Haagse ziekenhuizen de nieuwe meldmethode gaan toepassen. In oktober meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog dat afdelingen spoedeisende hulp kindermishandeling nog te vaak over het hoofd zien.

KNMG

Artsenorganisatie KNMG kwam in september met een meldcode die ervoor zorgt dat artsen kindermishandeling sneller gaan melden. De KNMG meldde donderdag tijdens de hoorzitting dat het aantal meldingen al sterk is gestegen, maar kon nog geen cijfers geven.

Maar procureur-generaal H. Samson stelde dat nog lang niet alle artsen de omslag gemaakt hebben om sneller te melden. Verder ontbreekt het ze nog vaak aan de juiste kennis om kindermishandeling te herkennen. Samson kondigde een nieuwe aanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM) aan voor de vervolging van kindermishandeling. Nieuw is dat ook kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld als slachtoffer worden beschouwd. Op kritiek vanuit de Kamer dat justitie nauwelijks vervolgt, antwoordde ze dat dit wel degelijk het geval is. Wel gaf Samson aan dat van meisjesbesnijdenis nog niet één geval bij justitie was binnengekomen. Eerder deze week bleek dat het aantal meldingen van deze vorm van kindermishandeling bij de AMK’s laag is. (ANP)

Lees ook:

Kindermishandeling: de vrijblijvendheid voorbij

Column Sjef Gevers: spreken ondanks zwijgplicht

NVZ: Ziekenhuizen alerter op kindermishandeling

Medewerkers praten over mishandeling gehandicapten

Onderzoek naar mishandeling bij ’s Heeren Loo

2 REACTIES

  1. Peter Haasnoot
    We zijn inmiddels jaren later en nog steeds is er niets veranderd in de aansprakelijkheid als jeugdzorg fouten maakt waarvan jeugdigen en hun ouders het slachtoffer van worden Er zijn wel talloze onzinnige protocollen en gedragsregels bijgekomen maar een financieel vangnet voor jeugdigen en ouders blijft uit! Dit is dan ook de reden dat ik als vader van het Haringvlietsmeisje met een aantal advocaten een andere internetsite met handleiding ben gaan ontwikkelen die jeugdzorginstellingen zal overspoelen met schadeclaims door jeugdigen en ouders van boven de leeftijd van 18 jaar die feitelijk door onterechte jeugdzorg en kinderbeschermingsmaatregelen trauma's hebben opgelopen. Doel en missie is daarbij om de jeugdzorginstellingen financieel vleugellam te maken door hoge schadeclaims. Ook de reguliere medischberoepsbeoefenaren zullen achteraf bij onjuiste advisering en medewerking aan onjuiste zorgmeldingen en kindbeschermingsmaatregelen te maken krijgen met torenhoge schadeclaims. Het wordt de hoogste tijd voor een vangnet voor slachtoffers van jeugdzorg maar tot op heden ontkent men zelfs het bestaan van deze grote groep. Zorgprofessionals zouden zich heel diep moeten schamen voor hun gedrag!! zie RTDCS.NL

  2. Lees alle reacties
  3. Ineens vinden artsen en andere zorgprofessionals op iedere hoek van de straat een mishandeld kind en verliezen daarbij de werkelijkheid volkomen uit het oog! Onze dochter heet tegenwoordig het Haringvlietmeisje waarbij zij de tegenhanger is van het Maasmeisje! Het Maasmeisje was het in stukken gesneden kind in sporttassen “het Haringvlietmeisje is het meisje van 17 jr. dat door zorgcriminelen zoals de GGD-schoolarts tot 2x toe een zelfmoordpoging heeft ondernomen!!! De Rottrdamse Meldcode stond hier model voor en nu gebleken is dat er van kindermishandeling geen sprake is blijft het muisstil!!! Schade vergoeding? Aansprakelijkheid? vergeet het maar!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.