Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

HagaZiekenhuis: ‘Dit zouden alle verzekeraars moeten doen’

Annelies Vermeulen
Bestuursvoorzitter Chiel Huffmeijer van het HagaZiekenhuis is zeer tevreden over het contract dat bestuur en medische staf afsloten met zorgverzekeraar Menzis. Het brengt rust in een jaar waarin enorme financiële veranderingen op stapel staan. Huffmeijer: “Dit zouden alle zorgverzekeraars moeten doen.”
HagaZiekenhuis: ‘Dit zouden alle verzekeraars moeten doen’

Huffmeijer wijst op de zekerheden die aan twee kanten zijn ingebouwd. “Menzis weet wat de zorg voor deze patiëntengroep gaat kosten, wij weten van tevoren welk budget er tot onze beschikking staat.” De onderzekerheden in 2012 zijn voor zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars erg groot. Dat komt onder andere door de uitbreiding van vrije prijzen volgend jaar van vierendertig naar zeventig procent, invoering van prestatiebekostiging, een declaratiemodel met DOT-zorgproducten in plaats van dbc’s en de doorberekening van kapitaallasten in de prijzen. Het maken van een afspraak zoals Huffmeijer die namens zijn ziekenhuis maakte met Menzis, reduceert deze onzekerheden. De rust die dit het ziekenhuis brengt, zorgt voor tijd om na te denken over het zorglandschap in de regio, zo zegt Huffmeijer.

Inkoopcontract

Op 5 december tekenenden het Hagaziekenhuis en Menzis een inkoopcontract voor 2012. Dit houdt in dat het HagaZiekenhuis een vast bedrag krijgt voor de zorg die het gaat leveren aan Menzisverzekerden. Als het ziekenhuis goedkoper kan werken, dan mag het het bedrag dat overblijft zelf houden. Levert het ziekenhuis meer zorg dan is afgesproken, dan schiet het erbij in. De wachtlijsten mogen niet toenemen, het HagaZiekenhuis zal zich aan de zogeheten Treeknormen houden. Gekoppeld aan de inkoopafspraak is de toezegging dat Menzis het HagaZiekenhuis een voorschot geeft, om tekorten te voorkomen. Met een aandeel van ruim twintig procent verzekerden is Menzis voor het Hagaziekenhuis niet de grootste van de in totaal vijf verzekeraars waarmee het Haga zaken doet, maar wel ‘van oudsher de belangrijkste’.

Overgangsjaar

Een meerjarencontract is voor beide partijen nu niet verstandig omdat nog moet blijken wat de effecten zijn van alle veranderingen volgend jaar. Zowel Menzis als het HagaZiekenhuis beschouwen 2012 als een overgangsjaar. In de loop van dat jaar hopen ze afspraken te kunnen vastleggen voor 2013, 2014 en 2015. Het contract is het eerste dat is gesloten na het zogeheten hoofdlijnenakkoord waarin ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben afgesproken zich te houden van een maximale groei van het zorgvolume van 2,5 procent. Volgens Huffmeijer is het essentieel dat er vertrouwen bestaat tussen de contractpartners. Het lag voor de hand dat het HagaZiekenhuis een dergelijk contract zou sluiten met Menzis: Huffmeijer en bestuursvoorzitter Roger van Boxtel waren onderhandelingspartners bij het hoofdlijnenakkoord. Huffmeijer: “Wij bewijzen hiermee dat het kan: regionale afspraken met elkaar maken.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

HagaZiekenhuis en Menzis sluiten eerste contract 2012

Schippers: selectieve contractering leidt tot meer kwaliteit

Scheper Ziekenhuis ging de boot in met Achmeacontract

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Heel raar dit. Blijkbaar gaat het Haga ziekenhuis er vanuit dat ze minder patiënten krijgen, immers anders zou de financiele houdbaarheid in gevaar komen.
    Daarnaast zit in de overeenkomst tot aanneming van werk zonder een regeling voor meer- en minderwerk een prikkel voor het ziekenhuis om minimale kwaliteit te leveren. Zeker nu kwaliteit als contractsvariabele vaak not done of niet mogelijk is.
    Als meer ziekenhuizen dit model gaan volgen, dan hebben we over een paar jaar een enorm probleem. De zorg MOET veranderen, er moet ruimte komen voor reallocatie van dure of kwalitatief mindere ziekenhuizen naar goedkopere of kwalitatief betere instellingen. Daarnaast kan dit systeem geen rekening houden met de veranderingen in zorgvragen door verzekerden binnen een verzekeraar (meer zieke mensen of andere behandelingen), laat staan tussen verzekeraars (overstappers).
    Tenslotte is het natuurlijk wel heel erg raar als een zorgaanbieder de facto het risico voor de zorglast van de verzekerden van een verzekeraar draagt. Waarom hebben we dan nog een verzekeraar nodig? #menzinsschafftsichab.

  3. Inderdaad! Een open einde financiering wil men niet aan. Hoe dan ook heb je dan als alternatief een gebudgetteerd systeem. Was het nou echt nodig om daar miljarden (!) te verspillen door een gedrocht als DBC/DOT inclusief verrekenkantoren en alles op te tuigen???

  4. Waarom hebben we de budgetsystematiek dan in godsnaam afgeschaft, als we de vrij onderhandelbare producten toch weer als een budgetparameter gebruiken? Herijken, of andere en betere parameters benoemen in het FB was een minder kosten genererende route geweest!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.