Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf Groep willen fuseren

Het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf Groep onderzoeken de mogelijkheden om één concern te vormen. Uitgangpunt hierbij is het behoud van zowel het HagaZiekenhuis als Reinier de Graaf als twee volwaardige ziekenhuizen, die zelfstandig de patiëntenzorg bieden, inclusief de SEH, IC en moeder- en kindzorg.
HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf Groep willen fuseren

Aanleiding voor de voorgenomen samenwerking zijn de toenemende kwaliteitseisen van Inspectie, wetenschappelijke verenigingen en zorgverzekeraars. ‘Het is bewezen dat concentratie van hoogcomplexe zorg leidt tot betere kwaliteit’, schrijft het Haga ziekenhuis op haar site. ‘Zowel HagaZiekenhuis als Reinier de Graaf vinden het belangrijk om die kwaliteit te leveren. Door samen te werken kan dat. Bovendien is de verwachting dat concernvorming in principe bijdraagt aan het behouden van alle topklinische zorg.’

NMa

De raden van bestuur leggen het plan voor aan de adviesorganen van beide huizen. In dat kader zal dit voornemen ook worden voorgelegd aan de mededingingsautoriteit (NMa). Pas daarna kan worden begonnen met de feitelijke uitwerking van de samenwerking.

Gedwongen ontslagen

‘Vanuit patiënten en verwijzers streven we naar zorg dichtbij waar het kan met behoud van eigen naamgeving en identiteit’, aldus de raden van bestuur. ‘De samenwerking wordt vooral gezocht in de concentratie van de hoogcomplexe zorg om te voldoen aan de toenemende kwaliteit en doelmatigheidseisen. De besturen van beide ziekenhuizen gaan er vanuit dat deze (voorgenomen) samenwerking niet zal leiden tot gedwongen ontslagen, maar eerder tot meer loopbaanmogelijkheden op meerdere locaties.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Joop van Oosten voorzitter toezicht HagaZiekenhuis

Reinier de Graaf besteedt bouw opnieuw aan

Nieuwbouw Reinier de Graaf start september

4 REACTIES

  1. Als eerst eens aan al die maffiose DERIVATENbestuurders KWALITEITSEISEN gesteld zouden worden, liefst gepaard aan een financiele (eigen geld ) borgstelling , zou de Zorg gewoon KOSTENDEKKEND weer Gezond kunnen worden !! HELAAS zijn Zorginstellingen nu veelal OPVANGHUIZEN voor het financiele afkicken , sorry aftikken , van geen-enkel- licht-opnemende, zelfs niet
    licht-weerkaatsende megalo-maantjes, zeker niet die in Zonne-huizen .

  2. Lees alle reacties
  3. En zo komt de langverwachte fusiegolf langzaam op gang. De motivatie van de ziekenhuizen is volstrekt begrijpelijk, ook al lijken ook hier met name defensieve argumenten de boventoon te voeren. Te verwachten is dat in het komende jaar steeds meer ziekenhuizen met dezelfde motieven zullen gaan fuseren, uit zorg anders alleen achter te blijven. Daarbij ontstaan, en dat was ook te verwachten, regionale ziekenhuisgroepen, met als gevold dat de keuzevrijheid van patienten en zorgverzekeraars wordt beperkt. Gebrek aan competitie tussen zorganbieders komt echter de kwaliteit niet ten goede. Daarbij komt dat de door de NMa gekozen koers om ruimdenkend met zulke fusies om te gaan en uitsluitend te sturen door vastlegging van prijsplafonds niet zal bijdragen aan de kwaliteit van de zorgaanbieders. Ziekenhuizen zijn complexe organisaties die hun complexiteit nog aanzienlijk verhogen door te fuseren zonder dat er iets mag veranderen. Op deze wijze wordt schaalgrootte een een doel op zich zelf. Waar dit toe leidt hebben wij in care en overigens ook het onderwijs gezien. Hoe begrijpelijk deze fusiebeweging ook vanuit de ziekenhuizen bezien is, er is niets wat op dit moment erop wijst dat aan het eind van deze ontwikkeling niet een verschraling van het cure aanbod van patienten zal staan, zonder enige borg dat er in ieder geval een kwaliteitsverbetering zal zijn (is die overigens zo slecht, we hebben toch de beste zieknhuiszorg van de wereld?) Het kabinet is aan zet deze ontwikkeling bij te sturen.

  4. De argumentatie van de fusie is versleten. Het zou betekenen dat de huidige ziekenhuizen minder aan de eisen zouden kunnen voldoen. Bedenk dat een fusie veel geld en tijd kost die niet in kwaliteit gestoken kunnen worden, en er is eerder sprake van achteruitgang. Gecombineerd met nieuwbouw en een organisatie tuimelt snel uit de top 100 van beste ziekenhuizen. Fusie is dus een onzalig idee voor de werkvloer en slechts een hobby van bestuurders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.