Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

HagaZiekenhuis krijgt award voor ‘HagaTube’

Mark van Dorresteijn
Het HagaZiekenhuis heeft met communicatieproject ‘HagaTube’ de eerste Nederlandse Planetree zorgverlener Award 2010 gewonnen. Op de interne videowebsite (intranet), vergelijkbaar met YouTube, kunnen werknemers met korte filmpjes aan collega’s laten zien hoe zij werken op hun afdeling.
HagaZiekenhuis krijgt award voor ‘HagaTube’

“De werknemers krijgen een Flip mee, dat is een simpele camera die hoge kwaliteit film opneemt”, legt woordvoerder en mede-prijswinnaar Merit Boersma uit. “Daarmee kunnen zij vooral nieuwe manieren van patiënt gericht werken vastleggen. Dat kan dan bijvoorbeeld zijn hoe ze patiënten gastvrij op een afdeling ontvangen, of kinderen geruststellen tijdens het prikken.”

Laagdrempelig en kort

De filmpjes worden voornamelijk geschoten op de afdeling verpleegkunde en in de poli’s. “Personeel kan de videocamera meenemen en tussen de werkprocessen door filmen”, gaat Boersma verder. “De filmpjes zijn laagdrempelig en niet langer dan twee minuten. Medewerkers leveren het ruwe materiaal aan en wij maken er een professionele montage van. Daarnaast bewaken we natuurlijk streng de privacy van de patiënten. We willen geen filmpjes waarop een patiënt in operatiejas op de OK in beeld komt.”

Patiëntvriendelijkheid

Boersma: “De virtuele videotheek is opgezet om zichtbaar te maken hoe wij onze werkprocessen vernieuwen. Het zou mooi zijn als we met ‘HagaTube’ de patiëntvriendelijkheid verder kunnen vergroten door elkaar te informeren en vaker bewust na te denken over verbeteringen.” In de toekomst moet het videoplatform uitgroeien tot een groter geheel. “Er zijn nog geen concrete ideeën, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst patiënten een actieve rol gaan geven. Ook kunnen we awards uitdelen voor de beste video’s. Maar eerst moet het intern een stevige basis krijgen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

HagaZiekenhuis verplaatst patiënten om stroomperikelen

Financiering bouwplannen HagaZiekenhuis rond

HagaZiekenhuis zet buitenlandse OK-assistenten in

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. Gefeliciteerd met deze Award! Ik heb de volgende vragen.
  Aan wie tonen jullie de gemonteerde film? Aan medewerkers, zo maak ik op uit de tekst; maar zijn de beelden ook voor patienten of mensen die in de zorg willen werken? Of alleen voor intern gebruik ter verbetering van het werken?
  Venturaplus is in Friesland de netwerkorganisatie voor de arbeidsmarkt Zorg en Welzijn en willen o.m. jongeren met moderne technieken interesseren voor een baan in de zorg. Zie http://www.venturaplus.nl
  Met groet,
  Gerard Varela Put
  projectleider Leren en Werken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.