Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Half miljard te veel aan zorgdeclaraties’

DEN HAAG - Ziekenhuizen en specialisten hebben in 2005 voor ruim een half miljard euro te veel gedeclareerd bij verzekeraars. Dat blijkt uit onderzoek van de branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Een woordvoerder van de organisatie bevestigde vrijdag een bericht daarover in de Volkskrant.
'Half miljard te veel aan zorgdeclaraties'

In het onderzoek ‘Eerste analyse verdachte declaraties’ werden de ziektekosten van vier miljoen verzekerden doorgelicht. Vooral cardiologen, chirurgen, orthopedisten en kinderartsen bleken te veel te declareren. De oorzaak ligt volgens de woordvoerder vooral in een verkeerd gebruik van het nieuwe declaratiesysteem dat in 2005 is ingevoerd. Maar ZN sluit fraude in sommige gevallen niet uit.

Systeem is lek

In totaal spoorde ZN 566 miljoen aan onterecht uitgekeerd geld op. De organisatie komt verder tot de conclusie dat het controlesysteem van ziekenhuizen “compleet lek” is.

Branche geschrokken

De branche-organisatie is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. De te veel uitgekeerde declaraties worden of zijn reeds teruggevorderd. “Dit heeft geen effect op de premies”, aldus de zegsman. In totaal gaat er volgens ZN tussen de 14 en 15 miljard euro om in de branche.

SP wil spoeddebat

De SP heeft naar aanleiding van de berichten over de declaraties een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd. De partij liet dat vrijdag weten. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.