Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Halsema eist toegang tot Wlz voor kinderen met beperking

Veel mensen met een beperking ondervinden dagelijks problemen met de wetgeving in de gehandicaptenzorg. Zo krijgt de helft van de kinderen tussen 0 en 6 jaar met een beperking geen toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz). In een brief aan de Tweede Kamer vraagt voorzitter Femke Halsema van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) om oplossingen voor deze problemen.
halsema anp robin van utrecht.jpeg
Foto: ANP Robin van Utrecht

Uit een uitgebreide inventarisatie onder de organisaties die lid zijn van de VGN komen grote knelpunten naar voren. Zo geeft 50 procent van de instellingen die hulp biedt aan kinderen tussen 0 en 6 jaar aan dat kinderen onterecht geen toegang krijgen tot de Wlz. 40 procent van de instellingen meldt dat in de praktijk jonge kinderen met ernstige beperkingen onvoldoende of geen passende hulp krijgen en dat gemeenten de zorgplicht op grond van de jeugdwet niet nakomen.

Geen ondersteuning NAH
Bovendien ervaren 560 jongeren die het afgelopen jaar 18 zijn geworden dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zien af van ondersteuning via de Wmo door een te hoge eigen bijdrage (gesignaleerd door 60 procent van de instellingen) of te hoge vervoerskosten (aldus 40 procent van de instellingen). Ruim 50 procent van de instellingen die zorg biedt aan cliënten met NAH geeft aan dat de wijkteams problemen onvoldoende herkennen en dat gemeenten geen passende ondersteuning bieden aan cliënten die behoefte hebben aan tijdelijk verblijf.

Oplossingen
Halsema wil dat met een apart afwegingskader voorrang wordt verleend aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Ook wil de VGN dat gemeenten op hun plicht gewezen worden om jeugdhulp te verlenen, ook aan jonge kinderen met een beperking. Halsema: ‘Verzoek gemeenten een integraal arrangement aan te bieden voor 18+jongeren met een lichte beperking. Haal schotten weg die behandeling van 18+jongeren met een LVB bemoeilijken. Maak tijdelijk wonen mogelijk voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dring de kosten voor de eigen bijdrage en voor vervoer terug voor cliënten met NAH. Wij vragen u de staatssecretaris er nogmaals op te wijzen dat jongeren niet de dupe mogen worden van schotten tussen verschillende stelsels. Het is van groot belang dat er op korte termijn een oplossing komt voor dit probleem.’
Lees hieronder de brief

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.