Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Handreiking vrijwilligerswerk voor zorgorganisaties

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisaties moeten de coördinator vrijwilligerswerk meer verantwoordelijkheid geven en hoger in de organisatie plaatsen. Dat is een van de punten die naar voren komt in de nieuwe handreiking vrijwilligerswerk ‘Stevig fundament als basis’ door Vilans en MOVISIE.
Handreiking vrijwilligerswerk voor zorgorganisaties

De handreiking gaat uit van het principe dat vrijwilligers de beste begeleiding krijgen op de plek waar ze werken. Dit geeft directe en korte communicatielijnen en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het functioneren van de vrijwilligers. Voor de rol van de coördinator vrijwilligerswerk betekent dit een andere invulling, die beter past bij de vraag van deze tijd, zo menen de organisaties.

Motivatie van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen om uiteenlopende redenen voor zorgorganisaties werken: uit eigen initiatief, vanuit hun werkgever of als een mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij. Ook de beschikbaarheid varieert: van een eenmalig project tot een vast ‘dienstverband’ van een of meer dagdelen per week. Al deze vrijwilligers hebben hun eigen motivatie, maar wat hun bindt is dat zij erg graag iets willen doen voor een ander. De handreiking ‘Stevig fundament als basis’ laat volgens de organisaties zien hoe zorgorganisaties daarop kunnen inspelen, met passende werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees meer:

Handreiking vrijwilligerswerk ‘Stevig fundament als basis’ (PDF)

2 REACTIES

  1. Vilans en Movisie: weer twee van die bureau’s die zonder enige daadwerkelijke bijdrage DIK verdienen aan de zorg. Een vrijwilliger (het woord zegt het al) doet naar eigen inzicht — met vaak heel veel uren — VRIJWILLIGERSWERK; daar is hij of zij gelukkig mee, want je weet niet hoeveel voldoening het geeft om iemand te helpen die je daar gelukkig mee kunt maken. Die laten zich niet sturen door Vilans en Movisie. Flikker die clubs buiten; kosten alleen geld. De hele zorg vergaat van die nietsdoeners, die alleen maar veel geld opstrijken. Wat een land!!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.