Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hans Becker brengt Humanitas naar Australië

Concepten als de levensloopbestendige woning en de ‘ja-cultuur’, bedacht en gerealiseerd door Stichting Humanitas, krijgen zeer waarschijnlijk navolging in Australië. Een non-profit organisatie werkt in de buurt van Sydney aan het eerste levensloopbestendige wooncomplex voor ouderen. Deze Benevolent Society wil verder beginnen aan de cultuuromslag die de Humanitas-filosofie voorschrijft.

Stichting Humanitas heeft in Nederland al 1700 levensloopbestendige woningen gebouwd. Hier kunnen oudere mensen blijven wonen ook al wordt hun zorgvraag na verloop van tijd steeds groter. Dit betekent in praktijk bijvoorbeeld dat er geen opstapjes zijn in de woning en de gangen wat breder zijn dan gebruikelijk. Zo kan iemand die eerst nog zelf kon lopen ook met een rolstoel door zijn huis bewegen. Verder hoort een grote mate van privacy bij de levensloopbestendige woning. De Benevolent Society wil het eerste Australische verzorgingshuis bouwen volgens dit principe.

‘Use it or lose it’

Hans Becker, bestuursvoorzitter van Humanitas, vindt de praktische mogelijkheden in een dergelijk huis niet genoeg. Tijdens zijn voordracht op een ouderenconferentie in Australië vertelde Becker dat het bouwtechnische concept gepaard gaat met een cultuuromslag. De bestuursvoorzitter zei dat verzorgenden in de eerste plaats ‘ja’ moeten zeggen als reactie op vragen van oudere bewoners. De conclusie is dan wel dat ouderen zo zelfredzaam mogelijk blijven. “Use it or lose it”, noemt Becker deze benadering. Als een bewoner een taak uit handen geeft, zal hij dat later niet meer kunnen. Dat is de kern van de Humanitas-aanpak.

Humanitas-filosofie

Richard Spencer, de directeur van de Benevolent Society, ziet in de Humanitas-filosofie een leidraad voor de toekomstige ouderenzorg in Australië. “Hans Becker heeft ons laten zien dat enkel een mooi gebouw niet genoeg is”, aldus Spencer in het ochtendprogramma van de zender ABC. “In dit land zeggen wij tegen mensen met een zorgvraag dat zij weg moeten bij hun vrienden om te verhuizen naar een plaats waar die zorg kan worden geleverd. Dit is niet de beste manier om ouder te worden. Mensen moeten gelukkig kunnen zijn in hun levensloopbestendige woning. Verder moet het verzorgingshuis ook toegankelijk zijn voor de gemeenschap.” De non-profit organisatie onderhandelt nog over de financiering van het wooncomplex. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Fusie Humanitas Ouderenzorg en Humanitas Thuiszorg
Een theorie bij de Humanitas-aanpak
Hans Becker: Een non-conformistische doordouwer

2 REACTIES

  1. Dr Hans Becker kennen wij in de Drechtsteden van het Humanistisch Verbond. Hans heeft binnen onze afdeling zijn Visie op een heldere,duidelijke, en humoristische wijze weergegeven. De meeste leden kunnen zich vinden in zijn visie op humanistische zorg . Je doet het voor de MENS !De JA cultuur is voor de doelgroep helder.Het zijn Humanisten met een ervaring, m.a.w. Ervaringsdeskundigen. Dat moet je respecteren en mee in discussie gaan. Het Debat moeten we aangaan met elkaar ! Laat je horen !!!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.