Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hans van Petten krijgt 150.000 mee van Evean

Zorginstelling Evean in Purmerend moet ontslagen directeur Hans van Petten een afkoopsom van 150.000 euro betalen. De directeur eiste ruim een half miljoen, zo meldt RTL Nieuws.
Hans van Petten krijgt 150.000 mee van Evean

Vorige week werd bekend dat Evean Van Petten ontsloeg wegens vermeend disfunctioneren. De Noord-Hollandse zorginstelling wilde hem een afkoopsom van 75.000 euro betalen, waarop eventueel wachtgeld nog in mindering gebracht zou worden.

Kantonrechtersformule

Van Petten ontkende dat er sprake is van disfunctioneren. Op basis van de kantonrechtersformule, zijn lange dienstverband en verwijtbaarheid van zijn werkgever claimde hij voor de rechter een ontslagvergoeding van 532.000 euro, aldus RTL Nieuws.

De kantonrechter in Zaanstad oordeelde onlangs dat de zorginstelling disfunctioneren niet heeft bewezen. De kantonrechter kent daarom een ontslagvergoeding toe van anderhalve ton. Dat is ruim een jaarsalaris. Als Van Petten recht heeft op wachtgeld, hoeft dat niet van de afkoopsom te worden afgetrokken.

WNT

De Wet Normering Topinkomens (WNT) maximeert sinds begin 2013 afkoopsommen voor topfunctionarissen van (semi-)publieke instellingen op 75.000 euro, maar de rechter mag daar van afwijken. Omdat de kantonrechter vindt dat er van de WNT wel een matigende werking moet uitgaan, kreeg Van Petten niet het geëiste bedrag.

VVT

Evean is actief met thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen in Noord-Holland, en boekte vorig jaar een winst van ruim 7 miljoen euro op een omzet van 222 miljoen. Bij de zorginstelling werken ruim 4000 mensen.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

1 REACTIE

  1. Onsmakelijke affaire: werkgever ic. RvB claimt disfunctioneren directeur maar toetsing door de rechter toont anderszins aan. Vervolgens zijn natuurlijk de verhoudingen onhoudbaar geworden en moet de valselijk beschuldigde alsnog het veld ruimen. Hoe zuiver heeft de RvT haar controlerende en toetsende taken in deze opgepakt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.