Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Havermans voorzitter bouwcommissie ziekenhuizen

Oud-lid van de Algemene Rekenkamer Ad Havermans wordt voorzitter van een commissie van wijzen. Deze werkgroep moet bekijken of ziekenhuizen compensatie krijgen voor de gevolgen van het nieuwe bouwregime voor de instellingen.

Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Havermans gaat de criteria opstellen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen om compensatie te krijgen. Zijn commissie zal uiterlijk 1 juli advies uitbrengen, de details moeten voor 1 oktober klaar zijn. De officiële naam van de commissie is ‘Commissie nadeelcompensatie afschaffing bouwregime’. Hieronder valt ook het vervallen van de nacalculatie op gebouwgebonden kapitaallasten.

Nieuw bouwregime

Sinds 1 januari geldt het nieuwe bouwregime voor ziekenhuizen. Onder dit regime mogen zij zonder toestemming van de overheid nieuwe gebouwen neerzetten. Daar staat tegenover dat de overheid afschrijvingen en kosten van de investering niet meer vergoedt.

Bezwaar

De ziekenhuizen moeten dat zelf terugverdienen. De brancheorganisaties in de zorg hebben hiertegen bezwaar ingediend die door de bezwaarcommissie Algemene wet bestuursrecht (Awb) in januari gegrond is verklaard. Leden van de commissie zijn: Arno Barendregt, oud-bestuurslid NZa; Martin van Rooijen, oudstaatssecretaris van Financiën; Dineke Mulock Houwer, oud-DG bij het ministerie van Justitie en Dick Hordijk, hoogleraar bijzondere betonconstructies aan de Technische Universiteit Eindhoven. (ANP)

Lees ook:

Bezwaar ondermijnt ‘weglekbeding’

‘Vastgoedbeleid Klink is ondoordacht’

Ziekenhuizen worden verantwoordelijk voor eigen vastgoedrisico’s

Bekijk wie is wie in de zorg>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.