Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heerts waarschuwt voor zwart circuit thuiszorg

In de thuiszorg dreigt een zwart circuit te ontstaan vanwege de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd. Daarvoor waarschuwt FNV-voorzitter Ton Heerts in De Telegraaf vandaag.
Heerts waarschuwt voor zwart circuit thuiszorg
Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

‘Zorgverleners die hun baan hebben verloren, blijven een deel van hun oude taken zwart uitvoeren. Vaak hebben ouderen zo’n goede relatie opgebouwd met de zorgverlener dat de thuiszorg alsnog wordt geleverd, maar dan wel zwart. We krijgen steeds meer signalen vanuit onze achterban dat er sprake is van een massale duikvlucht. Dat willen we niet’, aldus Heerts in de krant.

Inleveren

Gemeenten hebben sinds 1 januari meer verantwoordelijkheden in de thuiszorg als gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zij bepalen of iemand hulp krijgt en hoeveel. ‘Maar in de praktijk wordt er snoeihard bezuinigd. Zorgverleners komen daardoor of op straat te staan of moeten een flink deel van hun salaris inleveren. Als deze ontwikkeling doorzet, ontstaat er een hele generatie die straks moet rondkomen van alleen een AOW.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.