Helft Nederlanders niet zeker over privacy medische gegevens

De helft van de Nederlanders weet niet of medische persoonsgegevens goed worden beschermd. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG naar de invoering van de nieuwe privacywet AVG. Nog eens 30 procent maakt zich zorgen om de privacy van de gegevens.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Medische gegevens
Foto: Fotolia

KPMG onderzocht de afgelopen tijd hoe het staat met de kennis van Nederlanders over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die eind mei van kracht wordt in de hele Europese Unie. Het adviesbureau besteedde in dat onderzoek ook aandacht aan de zorg, die wordt omschreven als ‘Een wereld waarin alles draait om vertrouwen’. De omgang met medische persoonsgegevens is daarom volgens KPMG een van de meest besproken privacyvraagstukken.

Zorgen om privacy medische gegevens

Uit het rapport ‘Weten is willen’ blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de privacy van hun persoonsgegevens. Volgens KPMG is er vooral veel onwetendheid over de bescherming van deze gegevens. De helft van de ziekenhuisbezoekers geeft aan eigenlijk niet te weten of de bijzondere persoonsgegevens die daar worden verzameld wel goed beschermd worden. Bij huisarts-patiënten weet 49 procent dat niet.

Eigen medische gegevens niet inzien

Over wie toegang heeft tot een elektronisch patiëntendossier (epd) is ook veel onduidelijkheid. Er zijn meer mensen die niet weten wie dit allemaal mag inzien (35 procent) dan mensen die dat wel met zekerheid kunnen zeggen (30 procent). Daarnaast concludeert KPMG aan de hand van het onderzoek dat 90 procent van de Nederlanders het eigen epd nog nooit heeft ingezien. Nog eens 47 procent van de Nederlanders, vooral jongeren, vinden het onacceptabel dat artsen foto’s van een casus via WhatsApp met elkaar delen. Meer dan een derde stelt daarnaast dat een gesprek met een arts opgenomen zou moeten kunnen worden, zodat patiënten het thuis nog eens kunnen terugluisteren. KPMG plaatst daarbij de kanttekening dat mensen zich niet realiseren dat ze op dat moment zelf privacygevoelige informatie met zich meedragen.

Meeste datalekken in zorg

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet in 2017 weten dat de zorgsector de meeste datalekken heeft van alle Nederlandse sectoren. Van alle meldingen die de AP binnenkreeg, kwam bijna 30 procent uit de zorgbranche. Terwijl het juist in de zorg om gevoelige persoonsgegevens gaat, waarschuwde de AP in het jaarverslag. Uit het rapport van KPMG blijkt dat 66 procent van de Nederlanders de informatie in het epd als extra gevoelige persoonsgegevens aanmerkt. Daarnaast vindt 63 procent informatie over de psychische gezondheid bijzonder gevoelige gegevens en merkt 48 procent genetische informatie zo aan. Een ruime meerderheid (85 procent) vindt het belangrijk dat bedrijven en overheden een boete krijgen als ze de privacy van mensen schenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.