Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft West-Friese ouderen ziet af van operatie bij navraag

De helft van dementerende ouderen in verzorgingshuizen in West-Friesland kiest niet voor een operatie in het ziekenhuis bij een heupfractuur of andere aandoening. Dat blijkt uit een proef waarbij de behandelwensen van dementerende ouderen zijn vastgelegd door het Westfriesgasthuis.
ouderen400.jpg

Een werkgroep in West-Friesland heeft op verzoek van orthopeden van het Westfriesgasthuis een succesvolle proef uitgevoerd om behandelwensen van dementerende ouderen in woonzorgcentra vast te leggen. In totaal hebben zestig demente ouderen aan de proef deelgenomen en hun behandelwensen vastgelegd. De helft van deze ouderen, of hun vertegenwoordigers, kiest ervoor om niet het ziekenhuis opgenomen te worden, maar om palliatieve zorg in eigen omgeving te ontvangen.

Door al voor het ziekenhuisbezoek de behandelwensen van ouderen te noteren moet voorkomen worden dat pas in het ziekenhuis door een onbekende arts wordt gevraagd aan ouderen of zij nog wel geopereerd willen worden door een onbekende arts. Niet opereren betekent in sommige gevallen dat de oudere zal overlijden.

Behandelwensen
Ouderen en/of hun vertegenwoordigers zijn opgelucht dat behandelwensen zijn vastgelegd, zo blijkt uit de enquête. ‘Velen hadden wel eens nagedacht over hun wensen, vrijwel niemand had ze vastgelegd. De werkwijze blijkt goed uitvoerbaar en wordt nu uitgebreid naar andere bewoners van woonzorgcentra in West-Friesland en thuis wonende dementerende ouderen. Ook buiten de regio bestaat belangstelling’, aldus de onderzoekers.

Inventarisatie
Het is voor het eerst in Nederland dat verzorgingshuizen behandelwensen vastleggen. De proef was eerst alleen gericht op heupfracturen, maar in de praktijk zijn behandelwensen voor allerlei mogelijke aandoeningen vastgelegd. Bij de nieuwe werkwijze inventariseren getrainde verpleegkundige specialisten of eerst verantwoordelijk verzorgenden de behandelwensen. De patiënt legt daarna samen met de huisarts de behandelwensen officieel vast. Vervolgens worden de behandelwensen beschikbaar gesteld aan alle betrokken zorgverleners. Voor de oudere die niet meer in het ziekenhuis behandeld wil worden, is palliatieve zorg beschikbaar. Inmiddels zijn enkele ouderen met dementie in het verzorgingshuis op basis van deze werkwijze niet naar het ziekenhuis gebracht en thuis overleden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.