Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Helft ziekenhuizen niet seniorvriendelijk’

De helft van de ziekenhuizen voldoet niet aan het keurmerk voor seniorvriendelijke ziekenhuizen. Dat bijkt uit de Ziekenhuis Top 100 die het AD zaterdag heeft gepubliceerd. Het seniorenkeurmerk is voor de eerste keer opgenomen als een van de maatstaven voor de prestaties van ziekenhuizen. De zorg voor ouderen, die vaak te maken hebben met meerdere kwalen, vereist een samenspel tussen verschillende specialismen. Dat kan vaak beter, blijkt uit het onderzoek van de krant.
'Helft ziekenhuizen niet seniorvriendelijk'
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Het Albert Schweizer Ziekenhuis in Dordrecht is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van het land. De tweede plek is voor MC Haaglanden in Den Haag, de derde plek voor ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem en Ikazia ziekenhuis in Rotterdam completeren de top 5. Het Dokkumse ziekenhuis De Sionsberg is dit jaar hekkensluiter. MC Leeuwarden, dat vorig jaar op de 100ste plek eindigde, klimt nu naar de 18e plaats.

Keurmerk

Om die zorg voor senioren te verbeteren, ontwikkelden de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG gezamenlijk het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Voordat een ziekenhuis die titel krijgt, moet het aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. ‘Ieder ziekenhuis in Nederland testten we met een vragenlijst op de organisatorische eisen, bijvoorbeeld of ouderenzorg een speerpunt is. En in tweetallen bekijken senioren vrijwilligers of het ziekenhuis fysiek seniorproof is,’ meldt Ellen Willemsen van ouderenorganisatie Unie KBO en initiatiefnemer keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.