Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herman Blom: ‘Ik kan authentiek kwaad worden’

Herman Blom vergadert bijna nooit. Hij stelt liever vragen, gaat bij teams langs en neemt snel besluiten. Het besturen van Thuiszorg De Friese Wouden vindt hij het leukste dat hij ooit gedaan heeft.

Bij Thuiszorg De Friese Wouden draait alles om de medewerkers. “Zij zijn onze helden”, zegt directeur/bestuurder Herman Blom, “Als wij hen faciliteren en inspireren, leveren zij goede zorg. Wat aan de voorkant gebeurt is de sleutel van ons succes. Als wij moeten bezuinigen doen we dat pas in laatste instantie op medewerkers. Dan proberen we oplossingen te vinden in het logistieke proces. En die zijn er altijd.”

Zo heeft hij anderhalf jaar geleden voor de veldwerkers achthonderd mobiele handheld computers ingevoerd, online met het servicekantoor. Dat scheelt een papierberg én geeft de medewerkers meer tijd voor de klant. Blom stimuleert bovendien dat iedereen naar eigen inzicht werkt, binnen de opdracht. “Als iemand op woensdag ziek is, regelt-ie met de klant dat-ie op donderdag komt. Dan hoeft het servicekantoor geen vervanging te sturen en krijgt de klant geen vreemde over de vloer. Iedereen blij. Zo simpel is het.”

De TFW’ers weten dat hij hen serieus neemt. Blom: “De WMO-aanbestedingen hebben wij samen met de medewerkers gemaakt. Zij hebben ons veel informatie gegeven die wij in onze offertes hebben verwerkt. Daardoor hebben wij alle aanbestedingen binnengehaald, en dat is een compliment aan de medewerkers.”

Broodje Herman

Zijn managers hebben aan zijn onorthodoxe stijl moeten wennen. “Ik doe niet aan vergaderen. Het is zeker twee maanden geleden dat ik in het managementoverleg ben geweest. Ik heb gezegd: laten we ophouden met vergaderen, laten we besluiten nemen. Eerst wordt men daar onzeker van, dan begint het te wennen. En dan gaat het swingen. Dat is wat ik wil.”

Niet dat Blom iedereen maar laat doen. “Ik delegeer veel, maar ik ben heel sturend in het proces. Ik ben veeleisend en stel vragen. Maar de kaders stellen we met elkaar vast. Daarbinnen moeten mensen het zelf bedenken. Ik stimuleer nieuw denken, creatief denken. Zo kom je tot dingen waar je anders nooit op zou komen. Eens per jaar ga ik alle teams langs om op een informele manier te praten. Ik vraag altijd: wat zou je als eerste doen als je op mijn stoel zou zitten, wat gaat er goed en waar erger je je aan?” En hij organiseert bijeenkomsten in het TFW-café onder de noemer ‘Broodje Herman’, waarbij iedereen ideeën en kritiek kan spuien.

Partners met ballen

Dergelijke frivoliteit (die overigens veel strakker geregisseerd is dan het lijkt) leidt Blom niet af van de basis: het huis moet op orde zijn. “Dit is een kerngezonde organisatie en daarin heb ik de eerste anderhalf jaar fors geïnvesteerd. Er moet een balans zijn tussen bedrijfskundige zaken en het faciliteren en coachen van het proces. Als dat niet het geval is wordt het een klerezooi.” TFW geldt in Friesland inmiddels als een aantrekkelijke fusiepartner. “We zijn met twee organisaties gefuseerd. Niet zomaar om te verbreden. Nee, onze partners hebben ballen, en een geweldige zorgvisie, waardoor wij voor een maatschappelijk toegevoegde waarde kunnen zorgen.”

Vreselijk chagrijnig

Rotterdammer Blom begon als arts in de forensische geneeskunde en is daarna tien jaar general manager geweest bij KPN. Hij noemt dat de ideale combinatie voor wat hij nu doet. “Ik heb dat idealisme, maar ik kijk ook naar de bedrijfsmatige kant. En wat ik nu doe, is het allerleukste dat ik ooit heb gedaan.” Hij zegt eerlijk dat hij niet altijd jubelend door het pand loopt. “Creatieve mensen kunnen vreselijk chagrijnig zijn, en als het niet snel genoeg gaat, ga ik etteren, zoals dat in Rotterdam heet. Ik kan authentiek kwaad worden, dan knalt het, en het heeft hier flink geknald. Achteraf had dat wel wat minder gekund, maar anderzijds heeft dat het proces geen kwaad gedaan.” (ZorgVisie – Trix Broekmans)

Lees ook over de andere twee genomineerden:

Eelco Damen en Jos Dijkers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.