Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hersengebakje als protest tegen overheveling AWBZ

Redacteur Zorg+Welzijn
Mensen met hersenletsel en hun familie protesteren dinsdag 13 september tegen de overheveling van de AWBZ naar gemeenten. Zij vrezen dat gemeenten te weinig kennis hebben om hen – financieel – voldoende te ondersteunen. Tweede Kamerleden krijgen dinsdag op het Binnenhof een ‘hersengebakje’ aangeboden.
Hersengebakje als protest tegen overheveling AWBZ

Nederland telt een half miljoen mensen met hersenletsel, door ziekte of een ongeluk. Met de ondersteuning vanuit de AWBZ kan deze groep mensen – ondanks hun handicap – maatschappelijk actief blijven. Dat geldt ook voor hun partners en kinderen. Overheveling van deze AWBZ-hulp naar de gemeenten zal grote problemen opleveren, aldus de organisator van het protest: de centrale cliëntenraad van InteraktContour, zorgaanbieder voor mensen met een hersenletsel. “Alle 418 gemeenten gaan zelf bepalen welke hulp nodig is. Zonder dat ze kennis hebben van de complexe problemen die hersenletsel met zich meebrengt.”

Twee meter grote hersenen

Dinsdag 13 september zullen Tweede Kamerleden bij aankomst op het Binnenhof stuiten op tientallen actievoerders met hersenletsel. De Kamerleden botsen dan ook op de twee meter grote hersenen bij de ingang. Als protest tegen de overheveling van de financiering krijgen ze een hersengebakje aangeboden. De oproep is: “Doe iets aan de schrijnende gevolgen van de kabinetsplannen voor deze bijzondere groep.”

Isolement

De overheveling van de zorg naar gemeenten heeft ingrijpende gevolgen, aldus Hennie Lunter, voorzitter van de cliëntenraad van InteraktContour: “Hersenletsel is erg ingewikkeld. De gevolgen zijn voor iedereen weer anders. Zonder deskundigheid is de kans groot dat de geboden hulp niet aansluit. Deze mensen trekken zich dan snel terug, raken gemakkelijk in een isolement. Daardoor neemt ook de last voor het thuisfront sterk toe.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook

Fokuswonen naar AWBZ geen zachte landing

Pgb-ondernemers buitenspel in AWBZ

Veld trekt ombuigingen AWBZ in twijfel

Kabinet presenteert ombuigingen AWBZ

2 REACTIES

  1. Vooral de laaste zin:– deze mensen trekken zich snel terug en komen daardoor in een isolement. Daardoor wordt het thuisfront meer belast–spreekt mij erg aan. Ook bij mensen met ASS (autisme) telt dat en zal dus ook het thuisfront erger worden bealst. En wat levert dat op?? Meer overbelaste mensen en dat kost de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt dan weer geld.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.