Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Lareb wil wel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bijwerkingencentrum Lareb wil graag bijwerkingen van en problemen met medische hulpmiddelen inventariseren, zoals de NPCF vorige week suggereerde.
Het Lareb wil wel
Foto: Wikipedia

Directeur Agnes Kant van Lareb: ‘Wij vinden dat een heel goed idee’.

Lareb

Taak van het Lareb is het landelijk signaleren van risico’s van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk en het verspreiden van kennis hierover. Hiervoor ontvangt het Lareb subsidie van het ministerie van VWS. Kant: ‘Er is nog geen landelijk systeem waarin meldingen over implantaten en hulpmiddelen bij elkaar komen. Daar bestaat nog geen gerichte registratie en analyse voor. Dat zouden wij kunnen doen.’

Hulpmiddelen

Sinds 30 januari bestaat weliswaar het landelijk implantatenregister, maar dat voldoet volgens Kant niet: ‘Dat register registreert alleen ‘wie heeft wat’. Registratie en analyse is echt een ander verhaal. Daar ligt juist onze expertise.’ Het Lareb zou hiervoor wel een apart systeem moeten bouwen en het register moeten gaan opbouwen, maar dat is geen probleem. Kant: ‘Als men ons vraagt, zouden wij geen nee zeggen.’ Volgens Kant heeft de Tweede Kamer hier wel oren naar.

NPCF

Vorige week bracht patiëntenfederatie NPCF naar buiten dat mensen die problemen of bijwerkingen ervaren van hun implantaten of hulpmiddelen, nergens met hun klachten terechtkunnen. Directeur Wilna Wind: ‘Of een probleem wel of niet geregistreerd wordt, is nu nog te afhankelijk van de behandelend arts. Door het centraal verzamelen van zoveel mogelijk klachten kun je problemen tijdig signaleren.’ De NPCF suggereerde dat het Lareb daarvoor de geëigende instantie zou kunnen zijn. De NPCF heeft ook resultaten van een meldactie gepubliceerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.