Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dit digitale product geeft mensen met een verstandelijke beperking weer een stem’

Redacteur Zorgvisie
Een digitaal product dat emoties en pijn kan duiden in mensen met een verstandelijke beperking of dementie. Zorgorganisatie Severinus is ervan overtuigd dat zo’n product, genaamd HUME, een krachtige oplossing is om mensen met een ernstige verstandelijke beperking een stem te geven. Daarom tekent Severinus met Mentech Innovation in oktober 2018 een meerjarenovereenkomst voor het implementeren van de HUME.
Eding
Foto: AdobeStock

Mensen met een verstandelijke beperking zijn veelal onvoldoende in staat hun emoties, pijn of spanning te uiten en ervaren vaak onnodig stress. Hierdoor wordt hun gedrag in veel gevallen niet begrepen en kunnen zorgverleners niet altijd de benodigde aandacht en betekenisvolle zorg bieden.

Emoties eenduidig en nauwkeurig herkennen

De HUME is een digitaal product dat emoties zoals stress, verdriet, blijdschap en pijn kan duiden met behulp van sensorinformatie, in combinatie met patroonherkenning en zelflerende modellen. Ieder persoon heeft een unieke combinatie van fysiologische kenmerken. De HUME maakt derhalve gebruik van zelflerende algoritmen om emoties eenduidig en nauwkeurig te kunnen herkennen. De sensoren zitten in een meetband om de arm. Via een app kan een ouder of zorgprofessional gevoelens van bijvoorbeeld verdriet of woede `lezen’, leren herkennen en daarna sneller en gerichter de hulp bieden die nodig is om iemand gelukkiger te maken of een woede-uitbarsting voorkomen.

Technische haalbaarheid

Severinus en Mentech Innovation werken sinds 2016 intensief samen aan de technische haalbaarheid van emotieherkenning en emotieregulering. De bevindingen van deze haalbaarheidsstudie waren 2 jaar geleden het startpunt voor het ontwikkelen van de HUME. ‘Severinus heeft vanaf de ideefase een belangrijke bijdrage aan de haalbaarheidsstudie geleverd. Met gepaste trots onze organisatie dan ook de volgende stap in samenwerking met Mentech Innovation’, vertelt Pieter Hermsen, directeur Severinus. Erwin Meinders, directeur Mentech Innovation, haakt daarop in: ‘Met veel waardering en trots vervolgen we de strategische samenwerking met Severinus als launching customer van de HUME. Samenwerken met zorgprofessionals is essentieel om een product te ontwikkelen dat er toe doet, vanuit de behoefte en ter ondersteuning van de warme zorg.’

Naast de haalbaarheidsstudie zette Mentech Innovation een landelijke pilotstudie op ter validatie en implementatie van de HUME in de zorgomgeving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.