Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het zorgcentrum als buurthuis

Redacteur Zorg+Welzijn
Zorgcentra kunnen hun toekomst en die van hun oudere bewoners veilig stellen door in de wijk een centrale functie te vervullen voor diverse groepen bewoners. Dat oppert het Nationaal Ouderenfonds, dat een actie is begonnen om creatieve ideeën te verzamelen om de bezuinigingen op zorginstellingen én op buurthuizen te pareren.
Het zorgcentrum als buurthuis

Bezuinigingen op de dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking kunnen bijvoorbeeld worden opgevangen door verhuur van ruimte aan verenigingen. Of door geld te genereren als café-restaurant. Het Nationaal Ouderenfonds is begonnen best practices en ideeën te verzamelen die de bezuinigingen op zowel zorg- als welzijnsactiviteiten het hoofd kunnen bieden. ‘Wij willen inventariseren wat wel kan, ondanks de bezuinigingen,’ aldus woordvoerster Elke van Wageningen.

Aantrekkelijker

Ouderenombudsman Jan Romme, die onderdeel uitmaakt van het ouderenfonds, oppert het idee om woonzorginstellingen aantrekkelijker te maken voor de directe omgeving waar ze zijn gevestigd. ‘In sommige zorgcentra kun je heerlijk à la carte eten. Ik ken een zorgcentrum waar een bruine kroeg in is gevestigd. Daar komen mensen uit de buurt hun pilsje halen.’ Het Nationaal Ouderenfonds heeft onder 50 woonzorginstellingen onderzoek gedaan naar de toekomst van deze centra. Daaruit werd duidelijk dat veel zorginstellingen mogelijkheden zien om nieuw publiek uit de directe omgeving aan te trekken.

Noodzakelijke zorg

De seniorenbond ANBO meldt na onderzoek onder 1365 leden dat gemeenten meer moeten doen aan thuiszorg voor ouderen. Er wordt volgens de ANBO flink bezuinigd op zorg in zorginstellingen, maar ook op zorg en ondersteuning thuis. En dat kan niet allebei, aldus de bond. Gemeenten zouden in de ogen van de ANBO meer moeten investeren in noodzakelijke zorg.

Teruggesnoeid

Het Nationaal Ouderenfonds pakt een ander uitgangspunt om de bezuinigingen aan te pakken: ‘De thuiszorg wordt teruggesnoeid, maar mensen moeten langer zelfstandig wonen. Buurtcentra vervallen. Met de inventarisatie van best practices en nieuwe ideeën willen wij creatieve projecten onder de aandacht brengen,’ zegt woordvoerder Van Wageningen. ‘Bij politici en onder partners in het zorgveld. Zodat niet iedereen die op zoek gaat naar oplossingen voor de bezuinigingen opnieuw het wiel uit hoeft te vinden. Uitgangspunt is dat je op een andere manier tegen de bezuinigingen aan kijkt.’

 

Ideeën en best practices over kruisbestuiving van zorg en welzijn in de wijk zijn in te sturen via www.ouderenombudsman.nl

1 REACTIE

  1. De verpleeg en zorginstellingen hadden de laatste twintig jaar als enig doel zoveel mogelijk geld onttrekken aan de AWBZ met zo weinig mogelijk zorg.
    Ze functioneerden daarbij zonder enige gerichtheid, kwaliteit, zuinigheid en efficciency (niet zoals een onderneming dat moet om te overleven).
    Ze kregen daardoor in den lande een slechte naam : slechte zorg voor heel heel veel geld.
    Dat moest wel tot grote, heel grote, problemen leiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.