HHT redt niet meer dan honderd banen’

Het kabinet heeft aangekondigd dat de zogenoemde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) 19.000 banen zou redden. Om één baan te redden, zijn ongeveer tien HHT-cliënten nodig. Dus zijn er in totaal 190.000 HHT-cliënten nodig. ‘Onmogelijk’, zegt algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. ‘Er bestaan nu krap duizend HHT-cliënten’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘HHT redt niet meer dan honderd banen’

Op basis van de ervaringen bij TSN, de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland, schat Jongstra dat er momenteel niet meer dan 1.000 HHT-cliënten zijn in Nederland. TSN zelf heeft er momenteel ruim tweehonderd. ‘Dus we komen niet eens een heel klein beetje in de buurt van die 190.000 cliënten.’

Rompslomp

Daarbij komt dat het bedienen van de huidige HHT-cliënten niet kostendekkend is. De tarieven zijn veel te laag en de administratieve rompslomp is veel te groot volgens Jongstra. ‘Je moet bedenken wat er nu al voor een bureaucratie is opgetuigd voor de HHT. De bijna vierhonderd gemeenten die de HHT hebben

2
45

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. HHT is één grote schaamlap. Ook de eis dat het geld alleen besteed mag worden aan zorginstellingen met mensen in loondienst is direct in strijd met het mededingingsrecht. Zelfstandig opererende alphahulpen en ZZP’ers worden met overheidssubsidie brodeloos gemaakt. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die zich daar niets van aantrekken. Ik wil Jongstra graag steunen in zijn oproep aan Van Rijn om de HHT beperking aan gemeenten los te laten en gemeenten het geld naar eigen inzicht laten besteden. Dit is overigens in de Kamercommissie VWS ook al door Mona Keijzer (CDA) bepleit.
    Berend Raap

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.