Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoger opgeleiden betalen zorg laaggeschoolden

Hoger opgeleiden maken minder vaak gebruik van de zorg, maar moeten steeds meer bijdragen aan de zorgkosten van laagopgeleiden. Dat meldden onderzoekers van het Centraal Planbureau in een maandag verschenen publicatie.
Hoger opgeleiden betalen zorg laaggeschoolden

Vmbo’ers en mensen met alleen basisschool doen een relatief groot beroep op zorg. Zo maakt iemand met alleen basisonderwijs jaarlijks voor ruim 3000 euro gebruik van de zorg, anderhalf keer zo veel als iemand met hbo of vwo.

Leefstijl
Dat de lager opgeleiden vaker een beroep doen op de zorg, heeft te maken met een minder gezonde manier van leven. Ze hebben daardoor meer zorg nodig. De levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen en zonder chronische ziektes voor mensen met een hbo of universitaire opleiding is tussen de 11 jaar en 13 jaar langer dan voor iemand met een basisopleiding.

De hoger opgeleiden dragen echter meer bij aan de kosten van de zorg dan de laagopgeleiden. Iemand met alleen vmbo is gemiddeld tijdens zijn leven 2200 euro kwijt aan premie, voor een hbo’er of universitair opgeleide is dat gemiddeld bijna 4000 euro.

Zorggebruik
Volgens het CPB zal de solidariteit in de zorg de komende jaren onder druk komen te staan. Het zorggebruik neemt toe onder alle lagen van de bevolking, maar het meest bij de lager opgeleiden. De hoogopgeleiden gaan daarvoor betalen omdat de stijgende premies op den duur niet meer zijn op te brengen voor mensen met een lage opleiding en een laag inkomen. Een mogelijke oplossing is een kleiner basispakket of een hogere eigen bijdrage in de zorg, suggereren de onderzoekers van het CPB.


Roemer
SP-leider Emile Roemer reageerde maandagavond ,,geschrokken en afwijzend” op deze suggestie. ‘Het CPB legt met dit voorstel een bom onder de solidariteit in de zorg. Minder zorg in het basispakket betekent meer tweedeling. Mensen dreigen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Straks zien we weer aan iemands gebit hoe dik zijn portemonnee is.’ (ANP)

1 REACTIE

  1. De oorspronkelijke welvaartssrtaat, waarin inderdaad de sterkste schouders de grootste bijdrage ook aan de financiering van de gezondheidszorg zouden moeten leveren, had ook tot doel om kinderen gezond op te laten groeien, o.a. door schoolgymnastiek en andere voorzieningen. Als je daar op bezuinigt, zoals we dat hebben gedaan met name omdat de hogere inkomens dat doordrukten, moet je niet vreemd opkijken dat een deel van de jongeren ongezond opgroeit en nu dus voor hogere kosten zorgt. Dat mag geen aanleiding zijn om af te glijden naar Amerikaanse toestanden, waar goede zorg alleen nog maar bereikbaar is voor mensen moet goede inkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.