Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hololens kan werkdruk zorgverleners in VVT verlichten

De hololens wordt in de zorg vooral gebruikt voor onderwijsdoeleinden of om patiënten inzichtelijk te maken hoe een behandeling werkt. Maar er zijn meer mogelijkheden, bijvoorbeeld in de ouderenzorg als valpreventie of in de revalidatie. Het zou de werkdruk van het personeel kunnen verlichten.  
Hologram660

De HoloLens van Microsoft valt onder de noemer Augmented Reality waarbij de gebruiker door een bril een extra laag informatie ziet, bovenop de werkelijkheid. De hololens wordt het meest toegepast bij games, maar er komen ook steeds meer toepassingen voor de zorg. Sommige chirurgen werken met een hololens.  

Virtuele anatomie

Dick Lorier van het bedrijf InSpark maakte bijvoorbeeld een app voor de hololens voor een farmaceutisch bedrijf die de werking van een medicijn inzichtelijk maakt. Ook werkte zijn bedrijf mee aan een app voor virtuele anatomielessen van het LUMC waarmee studenten een ingewikkeld gewricht beter kunnen ontdekken.

Revalidatie

Omring is een van de eerste VVT-instellingen die de Augmented Reality-bril gebruikt. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van de hololens bij valpreventie en tijdens de revalidatie. Ergotherapeut Judy Bakker zocht een oplossing voor de revalidatie voor mensen met een neglect zodat de behandeling meer aansluit bij de wensen en behoefte van de cliënt en efficiënter is. Neglect is een van de mogelijke gevolgen van een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Een neglect is een aandachtsstoornis waardoor één zijde van de ruimte of het lichaam niet goed wordt waargenomen.

Schilderijen zoeken

Bakker ontwikkelde samen met een student een spel waarbij de eigen omgeving wordt getransformeerd tot een museum waarin virtuele schilderijen aan de muur hangen. De cliënten moeten de schilderijen zoeken en krijgen als beloning een levensecht filmpje te zien van het schilderij. Bakker: ‘Bij andere vormen van therapie bij neglect worden de cliënten gewezen op de beperkingen van het neglect, terwijl de cliënt dit zelf niet ervaart als probleem. Dat is heel vervelend voor de cliënt. Het neglect-spel kan op een veel subtielere en leukere manier aanwijzingen geven omdat de feedback verwerkt is in het spel programma.’

Intensief

Voor Omring is het gebruik van de hololens een manier om om te gaan met de toenemende werkdruk van zorgpersoneel en de toename van complexe zorg bij ouderen. Het stelt de cliënt in staat om zelfstandiger te kunnen oefenen. ‘De behandeling van neglect is erg intensief’, zegt Bakker. ‘Bij alle activiteiten die cliënten met een neglect doen, moeten wij ze leren het neglect te compenseren.’

Het neglect-spel en de valpreventie-app van Omring voor de HoloLens worden nog verder onderzocht, mogelijk in samenwerking met het LUMC.  

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.