Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Honderd miljoen voor waardigheid en trots verpleeghuiszorg’

Het kabinet gaat minstens 100 miljoen euro extra pompen in betere verpleeghuiszorg, in het kader van het VWS-programma 'Waardigheid en Trots'. Dat schrijft het Algemeen Dagblad in aanloop naar de begrotingsonderhandelingen voor 2016.
‘Honderd miljoen voor waardigheid en trots verpleeghuiszorg’

Volgens een ingewijde in het AD is dit ‘wezenlijke bedrag hartstikke nodig’ om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in ons land gemiddeld naar een hoger niveau te tillen, na alarmerende signalen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Inspectie

Staatssecretaris Martin van Rijn kwam daarom begin dit jaar met een aanvalsplan. Hij wil scherper inspectietoezicht, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen én zorgen dat bij elk tehuis de juiste teams en goed opgeleide personeelsleden werken. Vooral de zorg voor ‘zware’ patiënten moet aanzienlijk verbeteren. Alleen ontbrak het bijbehorende geld vooralsnog.

Tweehonderd pilots

Nu de coalitie weer wat geld te verdelen heeft, komt er minimaal 100 miljoen euro vrij voor dit doel. In een brief aan de Tweede Kamer van gisteravond schrijft Van Rijn dat het schrappen van onnodige regels inmiddels is begonnen. Ook hebben 175 zorgconcerns met in totaal 700 locaties zich aangemeld omdat ze willen vernieuwen. Daaruit worden de tweehonderd meest ambitieuze instellingen geselecteerd, die als voorbeeld gaan dienen voor de hele sector.

Ouderenzorg

In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.