Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Honderden thuishulpen Viva! Zorggroep komen in actie

Mark van Dorresteijn
Zo'n 450 huishoudelijke hulpen van de Viva! Zorggroep hebben maandag in Haarlem een actiebijeenkomst van de Abvakabo bezocht. De vakbond startte tijdens die bijeenkomst een handtekeningenactie tegen het dreigende ontslag van 650 medewerkers van de zorggroep. Deze onderneming levert thuiszorg in diverse gemeenten in Kennemerland en de IJmond.
Honderden thuishulpen Viva! Zorggroep komen in actie

De bond adviseerde de thuishulpen niet in te gaan op het voorstel van hun werkgever om 20 procent loon in te leveren. Viva! Zorggroep zegt de medewerkers alleen in dienst te kunnen houden als ze loon inleveren. Anders dreigt collectief ontslag. Volgens de Abvakabo is het onacceptabel mensen de keuze te geven hetzelfde werk te doen voor veel minder salaris. De bond hoopt en verwacht dat veel medewerkers de handtekeningenactie zullen steunen en wil op die manier een collectief ontslag voorkomen.

Naleving

Volgens de bond, die samenwerkt met de actiegroep “Wij zijn de thuiszorg”, moet Viva! Zorggroep het contract met de betrokken gemeenten gewoon naleven en de medewerkers betalen volgens de regels uit de cao voor de thuiszorg.

Budgetten

De budgetten die de gemeenteraden hebben toegekend aan het bedrijf gaan uit van de financiering van de geldende cao, stelt de vakbond. De medewerkers, veelal vrouwen, lieten hun boosheid duidelijk merken tijdens de bijeenkomst. “Dit pikken we niet”, was een veel gehoorde uitspraak. Tweede Kamerleden van de PvdA, SP en GroenLinks zeiden dat ze de medewerkers zullen steunen in hun strijd om een fatsoenlijk loon. “De marktwerking in de zorg moet worden teruggedrongen”, aldus Agnes Wolbert van de PvdA. (ANP)

Lees ook:

Actiedag tegen ontslagen bij Viva Zorggroep

Collectief ontslag thuishulpen Viva blijft uit

Viva wil loon van 650 medewerkers verlagen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Dames en heren in de thuiszorg pik het niet. Het is een landelijke tendens dat ze op de thuishulpen willen korten. Wij moeten hard werken voor ons geld en nog willen ze dat we salaris inleveren terwijl we al zo weinig verdienen en zoveel werk in die korte tijd moeten verrichten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.