Hoofdlijnenakkoord cure is vrijwel onuitvoerbaar’

Ziekenhuizen komen in de knoop door het hoofdlijnenakkoord cure. Ze krijgen wel extra patiënten, maar nauwelijks ruimte om te groeien. Dat ziekenhuizen door het verplaatsen van zorg naar de eerstelijnszorg op nul procent volumegroei zullen uitkomen in 2022, acht Wim van Harten, bestuursvoorzitter van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate, wens-denken.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wim van Harten, bestuursvoorzitter Rijnstate: ’Het is nog maar de vraag of het verplaatsen van ziekenhuiszorg de zorg goedkoper maakt’ Foto: Masha Bakker
Wim van Harten, bestuursvoorzitter Rijnstate: ’Het is nog maar de vraag of het verplaatsen van ziekenhuiszorg de zorg goedkoper maakt’ Foto: Masha Bakker

Ziekenhuizen stellen forse eisen voor volumegroei bij de zorginkoop. Terwijl in het hoofdlijnenakkoord cure 0,8 procent groei is afgesproken voor 2019. Die groei moet geleidelijk naar 0 procent in 2022. Volgens zorgverzekeraars zijn er ziekenhuizen die 15 procent of meer extra vragen. Ziekenhuizen beroepen zich op dubbele vergrijzing of op veel patiënten met een migrantenachtergrond. Verzekeraars vinden dergelijke eisen niet in lijn met het hoofdlijnenakkoord cure en geen basis voor onderhandelingen, zo lieten ze vorige week weten aan Zorgvisie.

Forse inzet zorgverzekeraars bij zorginkoop

Dat zorgverzekeraars zich roeren over de forse inzet van ziekenhuizen op volumegroei, verrast Wim van

1
3413

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.