Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogervorst wil meer vrije prijzen in ziekenhuizen

DEN HAAG - Minister Hoogervorst van VWS wil ziekenhuizen vanaf 1 januari 2008 meer vrijheid geven om zelf prijsonderhandelingen te voeren met zorgverzekeraars. Op dit moment mogen verzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen over 10 procent van alle behandelingen.

In 2008 zou dat 70 procent van de ziekenhuisproductie moeten worden. Dat heeft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Maar de definitieve besluitvorming laat hij over aan een volgend kabinet.

Prijskaartje

De minister houdt nog meer slagen om de arm. Zo vindt hij dat alle ziekenhuiskosten verwerkt moeten zijn in de prijskaartjes per behandeling, de zogenoemde diagnose-behandel-combinaties (dbc’s). Dus ook de kosten voor bijvoorbeeld kapitaallasten moeten er in zijn verwerkt.

Prijsbeheersing

Bovendien wil hij de eerste drie jaar een vorm van prijsbeheersing hanteren en de Nederlandse Zorgautoriteit (nu nog in oprichting) de mogelijkheid geven in te grijpen als een instelling te duur is. Hoogervorst benadrukt in zijn brief dat zorginstellingen en verzekeraars altijd zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en de kosten van de zorg.

Acute zorg

De vrije prijzen zullen overigens alleen gaan gelden voor niet-acute zorg. Ook andere onderdelen zoals topklinische zorg of de bekostiging van dure geneesmiddelen acht de minister niet geschikt voor prijsonderhandelingen. (ZorgVisie – anp)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.