Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoogleraar dempt paniek over MRSA

De recente uitbraken van MRSA in drie ziekenhuizen vormen geen aanleiding om te vrezen voor een opmars van de multiresistente bacterie in Nederland. Dat zegt Christina Vandenbroucke-Grauls, hoogleraar medische microbiologie aan het VUmc, tegen Medisch Contact.
Hoogleraar dempt paniek over MRSA

Afgelopen weken werden in het Medisch Spectrum Twente, het St. Jans Gasthuis in Weert en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem maatregelen genomen in verband met uitbraken van de MRSA-bacterie. Volgens Medisch Contact kan dit de vraag oproepen of de ziekenhuisbacterie terrein wint in Nederland, dat in vergelijking met omringende landen van oudsher een opvallend lage MRSA-besmettingsgraad heeft (minder dan 1 procent tegen 10 tot 30 procent in bijvoorbeeld Duitsland en België en meer dan 30 procent in onder meer Frankrijk en Engeland).

Vandenbroucke

Maar het antwoord op die vraag is nee, aldus Vandenbroucke. “Sinds 2005 is het aantal gevallen in Nederland redelijk stabiel: rond de drieduizend per jaar. En dat zijn niet allemaal besmettingen, daar zitten ook dragers bij die niet ziek zijn. Er zijn af en toe uitbraken in ziekenhuizen en dan komt het even in de aandacht, maar van een grote toename is geen sprake. Ik zie geen reden om aan te nemen dat de recente uitbraken hier verandering in brengen.”

Stil houden

Vandenbroucke denkt dat de rel in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam ervoor zorgt dat ziekenhuizen een besmetting met multiresistente bacteriën nu snel zelf naar buiten brengen. “Dan lopen ze niet het risico dat een journalist ermee naar buiten komt en zegt: je hebt het stilgehouden.”

Klebsiella

Volgens de hoogleraar neemt het aantal besmettingen met ESBL-producerende bacteriën, zoals de Klebsiella wel toe. In tegenstelling tot MRSA is dat dus wel een groeiend probleem. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rijnstateziekenhuis test op MRSA

St. Jans Gasthuis sluit IC om MRSA

MRSA-richtlijn versoepeld

Opnamestop bij oncologie in VUmc wegens MRSA

Zorgvisie Bouwcongres

Hoe financieren zorginstellingen hun zorgvastgoed in de praktijk? Hoe gaan de financiers om met nieuwbouwplannen en waar moeten deze aan voldoen? Hoe houd je de bouwkosten in de hand? Neem daarom deel aan het Zorgvisie Bouwcongres en stel uw vragen aan de ervaringsdeskundigen. Meer informatie en aanmelden.

1 REACTIE

  1. Is het idee om vanuit de wetenschappelijke vereniging van microbiologen een slimme publiciteitscampagne op te zetten naar de lekenpers en publiek. Zorgvisie en Medisch Contact schrijven aan de verkeerde doelgroep. Logisch dat de onrust uit onkunde blijft bestaan. Beste Vandenbroucke, we leven in 2011 met enorme media-mogelijkheden!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.