Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hoogleraar: handhaaf verbod op bodyscans

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers moet zich meer richten op gezond leven en overbodige screening en gezondheids-apk’s blijven verbieden. Dat stelt Jos Dute, bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen in zijn oratie op woensdag 18 september.
Hoogleraar: handhaaf verbod op bodyscans

Volgens de hoogleraar is het belangrijk om een gezonde leefstijl, minder en gevarieerder eten, meer bewegen en stoppen met roken actief te promoten.’De overheid moet zich hierin veel actiever opstellen. Preventie is een recht van het individu en de overheid moet zich maximaal inspannen om dat recht te verwezenlijken: Minister Schippers zegt te gemakkelijk dat preventie de eigen verantwoordelijkheid van het individu is, terwijl het juist haar taak is om ervoor te zorgen dat iedereen die verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk kan nemen. Gezond leven moet veel meer worden gefaciliteerd.’

Bodyscan

Met een collectief aanbod van gezondheidscreeningen is in principe niets meer, meent Dute. Zijn zorg betreft het overbodige aanbod aan zelftests en bodyscans. ‘Mensen kopen daarmee schijnveiligheid. Met zo’n test ga je heel ongericht zoeken naar mogelijke afwijkingen of defecten, terwijl je nergens last van hebt. Dat geeft veel onrust en extra kosten. Want ook al betalen mensen deze testen en bodyscans zelf, er komt vaak weer nieuw onderzoek uit voort en die kosten komen wel voor rekening van het collectief.’ Dute vindt dat de minister zich hierin veel nadrukkelijker moet opstellen: investeren in zinvolle screening en het verbod op zinloze screening zoals total bodyscans handhaven. Om te voorkomen dat mensen naar buurlanden gaan om zich alsnog te laten screeenen is het volgens Dute noodzakelijk om de argumenten voor zo’n verbod zorgvuldig te communiceren en uit te dragen.

Investeren in preventie

In zijn oratie roept hij de overheid tot slot op veel meer dan nu het geval is te investeren in  anti-rookmaatregelen en de druk op te voeren om rokers te laten stoppen. Ook ziekenhuizen moeten veel meer doen aan preventie. Jaarlijks lopen zo’n 30.000 patiënten daar vermijdbare gezondheidsschade op en overlijden 1700 patiënten onnodig.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De discussie dient vanuit twee kanten gevoerd te worden: de medische en de psychologische. Zijn rokende kinderen wel goed voorgelicht. De keuze is uiteraard aan hen, maar snappen ze wel wat preventie inhoudt? Een rokende longkanker of COPD patiënt weet dat zelf maar al te goed. Dat is tenminste een keuze. Maar de jeugd beseft dat nog niet. Er dient meer (psychologisch) onderzoek te komen naar hoe mensen uiteindelijk kiezen. Gelukkig verschijnen er steeds meer goede boeken over dit onderwerp, zoals Kiezen bij Kanker.

  3. Goed verhaal van dhr. Dute. Er zit een onbalans in de communicatie. Bedrijven lichten de consument eenzijdig voor. De winst wordt opgestreken, de eventuele negatieve gevolgen worden afgewenteld op het collectief. Natuurlijk niets tegen een bodyscan. Lijkt we wel dat de eventuele vervolg onderzoeken naar aanleiding van een false positive dan ook gedragen worden door de aanbieder.

  4. Wat een dom verhaal, enerzijds moet iedereen verantwoording nemen voor het lijf en anderzijds mag een bodyscan niet? Moet zelfs betuttelend verboden worden? Omdat het schijnveiligheid biedt.Die is er dus niet als ik me een slag in de rondte sport, niet rook en drink? Dan kan me niks gebeuren? Helaas mijnheer Dute,ik kreeg tóch kanker en niet zo zuinig, ondanks niet roken en geen alcohol gebruiken. Zal ik u eens wat zeggen: het is mijn lijf en als ik een bodyscan wil, dan doe ik dat.En raad eens wat? Er werd wederom iets ontdekt wat de oncoloog niet had gezien.Hoezo schijnveiligheid? Het anti rookbeleid heeft nog nooit echt geholpen, ik zag mensen op de stoep van de Daniël den Hoedkliniek roken direct na de operatie.Je zou zeggen, dat de schrik er wel in zou zitten na de diagnose, niet dus.Wie roken wil doet dat toch wel en daar helpt geen campagne tegen.De enige die er rijk van wordt is de campagnevoerder, voor de rest blijft het bij het oude als de ouders geen opvoeders kunnen zijn.

  5. Helaas weer de houding van wij weten het beter voor u dan uzelf. Dit vanuit semi wetenschappelijke hoek. Niet gebaseerd op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. De burger zijn zelfbeschikkingsrecht ontzeggen door vasthouden aan overbodige regelgeving. Dit kabinet wil gelukkig overbodige regels voor de burger schrappen. Verbieden van bodyscans dient naar mijn mening geen enkel ander doel dan bescherming van de gevestigde positie van de medische stand. Voorlichting over het nut, of veronderstelde onnut, er van vind ik naatuurlijk prima.
    Zelf ben ik blij dat ik een bodyscan heb laten doen. Het stelde me gerust en de prachtige scans die ik op een CD meekreeg van mijn eigen lichaam heb ik met verwondering bekeken. Ik ben er van overtuigd dat deze ontwikkeling van zelfonderzoek laten doen uiteindelijk toch niet te stoppen is. Pak als Nederland je kans daarin door het positief te benaderen dan door middel van bedilzucht. Ook goed voor de economie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.