Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts beste keus bij depressie

Maak een kosten-baten-analyse van de verschillende behandelingen voor depressie en de huisartsenzorg komt als beste uit de bus. Dit stelt onderzoekster Judith Bosmans van het VU medisch centrum

Bosmans vergeleek vier behandelingen op kosten en effecten met de huisartsenzorg in Nederland, aldus de website van het VU mc. Depressie drukt immers niet alleen de levenskwaliteit van de patiënt, maar zorg ook voor hoog ziekteverzuim en hoge zorgkosten.

De vier behandelingen

Het onderzoek van Bosmans meer betrekking op de volgende behandelingen:

1. de door apothekers uitgevoerde interventie om de therapietrouw van patiënten te verhogen.

2. De pakketinterventie, bestaande uit gestructureerde opsporing, diagnostiek en behandeling van ernstige depressie bij ouderen.

3. De interpersoonlijke psychotherapie voor ernstig gedeprimeerde ouderen.

4. De gestructureerde huisartsenzorg met antidepressiva.

Geen verschillen

De onderzoekster kon, kijkend naar kosten en effecten, geen verschillen vinden tussen de groep die een van de bestudeerde behandelingen onderging en de groep die de gebruikelijke huisartsenzorg kreeg. Haar conclusie is daarom dat de gebruikelijke huisartsenzorg voorlopig de voorkeur heeft voor depressieve patiënten in de huisartsenpraktijk. (VU mc)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.