Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts mag meer declareren voor e-consult dan gedacht

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Huisartsen zijn onvoldoende op de hoogte van de declaratiemogelijkheden voor e-consulten. Zij denken dat de declaratie gelijk staat aan die van een telefonisch consult, terwijl het meer is en zelfs kan oplopen tot twee keer een regulier consult.
PsyScan huisarts iStock
Foto: iStock

Huisartsen realiseren zich vaak niet dat ze voor een e-consult meer mogen declareren dan voor een telefonisch consult. De hoogte van de declaratie van een e-consult hangt namelijk af van de inhoudelijk geleverde zorg én van de tijdsbesteding van het e-consult. Het kan zelfs oplopen tot een declaratie die gelijk is aan een dubbel regulier consult. Zo blijkt uit de Actieagenda e-consult bij de huisarts van Nictiz. Doel van de Actieagenda is huisartsen praktisch ondersteunen bij invoering en gebruik van e-consulten.

E-consult

Afhankelijk van de geleverde prestatie kan een gevoerd e-consult leiden tot declaratie van een e-mailconsult (zorgverlening is in tijdsbesteding beperkter dan een regulier consult), van een regulier consult (zorgverlening is inhoudelijk en in tijdsbesteding vergelijkbaar met een regulier consult) of van een dubbel consult (zorgverlening is inhoudelijk en in tijdsbesteding vergelijkbaar met die in een dubbel consult). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dit recent bevestigd, meldt Nictiz. De NZa gebruikt voor het e-consult in haar beleidsregels de term e-mailconsult. Het e-consult moet overigens wel voldoen aan de voorwaarden in de KNMG-richtlijn Online arts-patiëntcontact.

Zowel een huisarts, praktijkondersteuner als assistent mag een e-consult voeren. De declaratie staat namelijk los van wie in de praktijk de zorg verleent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.