Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisarts verwijst het makkelijkst naar ziekenhuis’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Om de groeiende vraag naar kortdurende opnames voor ouderen goed te regelen, hebben Gooische zorgaanbieders afspraken gemaakt over 24/7 telefonische bereikbaarheid van de specialisten ouderengeneeskunde. Zij bepalen samen met huisartsen of er sprake is van een medisch probleem of een zorgprobleem.
Arts-belt-SpringerSBM-450.jpg
Foto: Springer

Zorgaanbieders in ’t Gooi hebben, net als elders in Nederland, te maken met een groeiend aantal kwetsbare ouderen die het in de thuissituatie even niet meer redden. Ziekenhuis Tergooi, de ouderenzorgorganisaties Amaris Zorggroep, Hilverzorg, Inovum, de Vivium Zorggroep, de huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde hebben eind april afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat patiënten op de juiste plek worden geholpen. Er is één telefoonnummer waarop een specialist ouderengeneeskunde voor huisartsen 24/7 bereikbaar is. Samen overleggen ze of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns verblijf (ELV) of geriatrische revalidatiezorg. Via de speciale website verwijshulp.nl kunnen ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders zien waar er plek is.

Specialist ouderengeneeskunde 24/7 bereikbaar

‘We maken in feite beter gebruik van al bestaande afspraken’, zegt Willy van Maarschalkerweerd, klinisch geriater in het Tergooi. Hij kan zich goed voorstellen dat huisartsen die niet altijd even helder op hun netvlies hadden staan. ‘Huisartsen krijgen zo veel op hun bordje qua zorgketens en regierol. Het makkelijkste is voor hen om oudere patiënten met een probleem naar het ziekenhuis te verwijzen. Maar bij kwetsbare ouderen is er niet altijd sprake van een medisch probleem waarvoor behandeling in het ziekenhuis nodig is. Als de partner van een hulpbehoevende oudere wegvalt, dan is er sprake van een zorgprobleem, niet een medisch probleem. Of als een negentigjarige bronchitis krijgt, dan is dat een klein medisch probleem, waarvoor hij waarschijnlijk beter op een ELV-bed ligt. Alle partijen hebben met elkaar de protocollen opgesteld hoe we handelen bij kwetsbare ouderen met een zorgprobleem, dus er is breed draagvlak. De 24-uurs bereikbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde is denk ik wel uniek.’

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.