Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen declareren meer dan voorzien

Huisartsen zijn na de invoering van het nieuwe zorgstelsel onverwacht meer gaan declareren.

Het aantal zogeheten consulteenheden is 17% hoger dan voorzien. Dat komt niet omdat er meer patiënten zijn gekomen of omdat mensen vaker naar de dokter gaan. Maar vooral omdat het aantal dubbele consulten is toegenomen. Onderzoeksinstituut NIVEL concludeert dit in een vandaag gepresenteerd onderzoek.

Dubbel consult

De oorzaak van het grote aantal dubbele consulten ligt vooral in een toename van het aantal complexe contacten. Chronisch zieken en ouderen bijvoorbeeld, hebben meer zorgvragen waardoor de consulten langer duren. De huisarts kan dan een dubbel consult declareren.

Onzekerheid

Sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006 is het verschil tussen ziekenfonds en particulier verzekerden weggevallen. In de oude situatie hoefden huisartsen 70 procent van de consulten, namelijk die van hun ziekenfondspatiënten, niet te declareren. Onder de nieuwe wet moeten zij dit wel. Volgens de onderzoekers zijn huisartsen geneigd om alles te declareren uit onzekerheid over het nieuwe financieringssysteem.

Service

De Landelijke Huisartsen Vereniging kan zich vinden in het NIVELonderzoek. “Het aantal consulten wordt nu inzichtelijk”, zegt woordvoerder Michel Slaager. Hij benadrukt dat huisartsen uiteindelijk niet meer zijn gaan verdienen. “Je moet niet kijken naar inkomen maar naar omzet. Wat de huisarts meer aan inkomsten krijgt, heeft hij geïnvesteerd in zijn praktijk, in service en in nieuwe zorgtaken. Eenvoudige verrichtingen bijvoorbeeld, die vroeger in het ziekenhuis werden gedaan. Of diabetesbegeleiding door een praktijkondersteuner. Voor dit alles zijn er in de praktijken meer medewerkers aangesteld die ook door de huisarts moeten worden betaald.”

Niet declarabel

Volgens de LHV houdt de huisarts bij de toenemende zorgvraag de zorg betaalbaar, persoonlijk en dicht bij huis. De kosten voor de nieuwe service en zorgmogelijkheden zijn nog niet declarabel. Hierover is de LHV in overleg met Zorgverzekeraars Nederland en VWS.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Links

NIVEL

Landelijike Huisartsen Vereniging

Lees ook:

‘Kosten huisarts blijven in 2007 gelijk’

LHV wil discussie over vrije tarieven

Rapport NIVEL

Bekostiging huisartsenzorg, 2007

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.