Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huisdieren in wachtkamer Medisch Spectrum Twente

Medisch Spectrum Twente (MST) start met ingang van het laatste weekend van maart een experiment met de inzet van huisdieren in de wachtkamer. Het initiatief is gebaseerd op Amerikaans onderzoek dat aantoont dat aaien erg gezond en rustgevend is.
MSTexperimenteert400.jpg

In een persverklaring laat het MST weten: ‘In de eerstehulpwachtkamers van ziekenhuizen kan het, met name in de weekenden, soms druk zijn. Spoedposten hebben nou eenmaal te maken met een onbekend aantal patiënten, op een onbekend moment, met onbekende aandoeningen. En de urgentste en meest levensbedreigende gevallen moeten nou eenmaal voorrang krijgen. De meeste mensen in de wachtkamer begrijpen dat ook prima. Toch komt het voor dat sommige wachtenden onrustig worden en stress ervaren. Om dit te mitigeren, gaat MST met ingang van het laatste weekend van maart experimenteren met de inzet van huisdieren in de wachtkamer.’

Onderzoek
Het initiatief is gebaseerd op Amerikaans onderzoek dat aantoont dat aaien erg gezond en rustgevend is. Aaien is zo ontspannend, dat de hoeveelheid stressgerelateerde hormonen in je bloed afneemt. Hierdoor daalt je bloeddruk en daarmee de kans op stress. Zelfs de kans op hart-en-vaatziekten neemt erdoor af. De stressreducerende voordelen van een hond zijn nog groter dan die van een kat. In de pilot wordt in eerste instantie begonnen met zowel een hond als een kat. De dieren draaien dezelfde diensten als het SEH-personeel en worden ter beschikking gesteld door dierenpension Brammelo, waar ze normaal gesproken in de gezinskamer zitten. ‘Na een maand evalueren we het project. Bij succes is uitbreiding van het aantal diersoorten niet uitgesloten.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.