Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hulp aan mantelzorger stelt opname dementerende uit

Redacteur Zorg+Welzijn
Specifieke hulpprogramma’s voor mantelzorgers kunnen de opname van patiënten met dementie uitstellen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Christian Bakker. De programma’s zijn gericht op verbetering van de bekwaamheid van de mantelzorger om met probleemgedrag om te gaan.
Hulp aan mantelzorger stelt opname dementerende uit
Foto: ANP Roos Koole

Uit de studie van Bakker wordt duidelijk dat vooral jongdementerenden – jonger dan 65 jaar – gemiddeld negen jaar thuis verblijven voor ze in een instelling opgenomen worden. Bij oudere mensen met dementie is dat gemiddeld vier jaar. Door mantelzorgers van jongdementerenden te begeleiden in de omgang met probleemgedrag van de cliënt, kan de zorg thuis verlengd worden.

Probleemgedrag

Het promotieonderzoek van Christian Bakker, vastgelegd in het proefschrift Young-onset dementia: care needs & service provision, is gericht op jongdementerenden en hun mantelzorgers. Bakker laat zien dat het niet-vervullen van de behoefte aan hulp en zorg probleemgedrag bij jongdementerenden kan verergeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de behoefte aan passende dagbesteding, gezelschap, intieme relaties en informatie. Hulpverleners moeten zich daarom niet alleen richten op het verminderen van het probleemgedrag van de patiënt, maar ze moeten ook aandacht besteden aan de (onvervulde) zorgbehoeften van patiënten.

Verantwoordelijkheid

Driekwart van de totale zorg voor jonge mensen met dementie bestaat uit mantelzorg. In de helft van de gevallen is er slechts één mantelzorger beschikbaar voor een patiënt. Deze ‘alleenstaande’ mantelzorgers hebben, naast de zorg, natuurlijk ook allerlei andere taken, zoals werk of opvoeding van kinderen. Zij hebben te maken met een groot spanningsveld tussen hun reguliere taken en de verantwoordelijkheid voor de zorg. De mantelzorgers stellen het gebruik van professionele zorg zo lang mogelijk uit.

Uitstellen

Specifieke ondersteuning van mantelzorgers kan opname van vooral jongdementerenden in een instelling met een aantal jaren uitstellen. De kans op opname is groter wanneer de mantelzorger zich onvoldoende toegerust voelt om nog zorg te bieden. Met hulpprogramma’s die zijn gericht op het leren omgaan met probleemgedrag, kan opname uitgesteld worden. Lusteloosheid (apathie) blijkt bij jonge dementiepatiënten een belangrijke aanleiding voor opname.

3 REACTIES

  1. Geachte Margot . Brieven van de r-overheid zijn zeer vaak niet meer ondertekend , omdat ze geautomatiseerd zijn samengesteld. Veelal bent u trouwens ook niet meer dan een kenteken of een sofi-nummer . In crisistijden gaat efficiëncy boven egards .

  2. Lees alle reacties
  3. Prima stuk; heel herkenbaar. Ook uit dit onderzoek blijkt wederom het belang van goede, gestructureerderde ondersteuning aan mantelzorgers van mensen met dementie. Het stoort me buitengewoon dat in de kop van het artikel over ‘dementerenden’ gesproken wordt, ook later komt dat in de tekst nog eens terug. Een mens is toch méér dan zijn ziekte?? Het zou mooi zijn als ook in artikelen van Zorgvisie meer respect tot uiting komt voor mensen met dementie, zodat op die manier een taboe doorbroken wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.