Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp bij zelfdoding blijft strafbaar

Redacteur Zorgvisie
Er hoeft geen verruiming te komen van de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding. Dat is het advies dat de commissie Schnabel, die onderzoek deed naar ‘voltooid leven’, aan minister Schippers van Volksgezondheid geeft. Hulp bij zelfdoding blijft daardoor strafbaar.
euthansie400.jpg

De commissie concludeerde uit haar onderzoek dat veel mensen die hulp bij zelfdoding nodig hebben al meerdere ouderdomsklachten hebben. Bovendien is de groep mensen die hun leven als voltooid zien door medische klachten volgens de commissie erg klein. Als er sprake is van een uitzichtloze situatie en ondraaglijk lijden, kan deze groep al euthanasie aanvragen, waarbij de Wet toetsing levensbeëindiging genoeg ruimte biedt.

Deskundigheid
De hulp bij zelfdoding moet volgens de commissie altijd van een arts komen. Hulp inschakelen van familieleden of kennissen vindt de commissie niet veilig, omdat zij de deskundigheid missen die een arts wel heeft. Verder wordt geadviseerd om bij de wens om euthanasie te plegen niet alleen een eerste arts te raadplegen, maar ook een tweede consulent in te schakelen.

Voorkomen
Naast adviezen over hulp bij zelfdoding, raadt de commissie ook aan om het gevoel van een voltooid leven te voorkomen, onder andere door ouderen zelfredzamer te maken en te voorkomen dat ze eenzaam worden.     

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.