Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ic-samenwerking Amphia en Lievensberg

Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom gaan meer met elkaar samenwerken op de intensive care afdeling (ic) en op de acute cardiologie. De twee ziekenhuizen hebben dat deze week onderling afgesproken.

De samenwerking tussen Amphia en Lievensberg op het gebied van de ic-afdeling betekent dat intensivisten van Amphia intensivisten van Lievensberg ondersteunen. In de praktijk betekent die ondersteuning: telefonisch overleg over patiënten, gebruik van hetzelfde patiëntinformatiesysteem en scholing. Waar nodig is een intensivist van Amphia feitelijk aanwezig in Lievensberg en kunnen patiënten bij capaciteitsproblemen worden overgenomen.

Intensive care

In West-Brabant heeft Amphia een ic niveaul III. Landelijk is afgesproken dat ic’s per regio participeren in een netwerk waarin de level III-ic de coördinerende rol heeft. De intensivisten van Lievensberg consulteren Amphia als ze verwachten dat een patiënt langer dan drie dagen beademd moet worden. Het Lievensberg ziekenhuis beschikt over een ic level I.

Amphia Ziekenhuis

De samenwerking tussen de twee ziekenhuizen op het gebied van de interventiecardiologie, ofwel acute cardiologie, houdt in dat er gezamenlijke scholings- en opleidingsprogramma’s zijn en gemeenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Het Amphia Ziekenhuis heeft een centrumfunctie voor de interventiecardiologie en heeft een vergunning voor het doen van elektrofysiologie en cardiochirurgie. Een van de cardiologen van Lievensberg werkt een dag per week in Breda. Cardiologiepatiënten van Lievensberg die een dotterbehandeling moeten krijgen, worden als regel verwezen naar het Amphia Ziekenhuis.

Specialisten

Op het gebied van de zorg voor te vroeg geboren kinderen bestaat er al langer samenwerking tussen Amphia en Lievensberg. Te vroeg geboren kinderen die intensieve zorg nodig hebben worden, totdat ze naar Lievensberg kunnen, op de hooggespecialiseerde afdeling neonatologie in het Amphia Ziekenhuis opgenomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kleine ic’s nu wel goed volgens Inspectie

Drie ziekenhuizen werken samen bij ic’s

Kleine ziekenhuizen vrezen verlies IC’s

‘Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s

1 REACTIE

  1. Al jaren een groot voorstander van samenwerking in een groter verband zoals alle ziekenhuizen in West-Brabant & Zeeland. Denkend aan de lijn Rijn / Schelde . Wij moeten meer werken naar een Europese samenwerking op het gebied van de Zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.