Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Icare heft klantenstop voorlopig op

De Zwolse thuiszorgorganisatie Icare heeft met ingang van het nieuwe jaar de in september ingevoerde klantenstop voorlopig opgeheven. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

In september besloot het bestuur van Icare geen nieuwe patiënten meer op te nemen vanwege een budgettekort voor wijkverpleging en -verzorging van het zorgkantoor. De opheffing betekent dat nieuwe patiënten weer in aanmerking kunnen komen voor thuiszorg van Icare. Het zorgaanbod mag in 2008 het volume van afgelopen jaar echter niet overstijgen. “We houden de vinger aan de pols”, zegt woordvoerster Esther van Dalen in het dagblad.

Nee verkopen

Om te voorkomen dat Icare komend najaar weer een klantenstop moet invoeren, omdat het budget voor wijkverpleging en -verzorging is verbruikt, wordt het beschikbare geld gelijkelijk verdeeld over de maanden van het jaar. “Elke aanvraag wordt apart beoordeeld. Het kan nog steeds voorkomen dat we ‘nee’ moeten verkopen en dat kan ook nog eens per regio in ons werkgebied verschillen”, aldus Van Dalen in de krant.

Onderhandeling

Naar verwachting worden eind maart de onderhandelingen met het Zorgkantoor Achmea afgerond. Dan wordt duidelijk hoeveel geld er in 2008 uitgegeven mag worden aan thuiszorg. Hoewel de klantenstop voorlopig wordt opgeheven, is Icare niet gelukkig met de huidige gang van zaken. “Het is niet zo dat we de deur wagenwijd openzetten. Het beleid van de overheid is gericht op het remmen van de zorg. Iemand met een geldige zorgindicatie is al getoetst en heeft dus recht op zorg. Maar als die zorg niet wordt vergoed, wordt het voor ons moeilijk aan de vraag te voldoen.”

Budget overschrijden

De kleinere thuiszorgorganisatie Leveste in Emmen heeft de klantenstop formeel niet opgeheven. “Maar zodra wij weer financiële ruimte hebben, bijvoorbeeld omdat een patiënt niet langer zorg nodig heeft, kunnen we een nieuwe aanvraag honoreren. Daarnaast blijven we onze bestaande klanten helpen, ook als daardoor het budget wordt overschreden”, zegt Joke Mengerink van de Raad van Bestuur in het Noord Hollands Dagblad. “Een structurele oplossing is het niet. Het ene gat wordt met het andere gedicht”, voegt ze eraan toe.

Te veel optimisme

Het Zorgkantoor Achmea juicht de beslissing van Icare toe, maar waarschuwt voor al te veel optimisme. “De budgetten zijn en blijven krap. Voor dit jaar hebben we geen extra middelen gekregen”, zegt een woordvoerster. (Dagblad van het Noorden)

Links:

Icare wint WMO-rechtszaak in Zwolle

Icare ontslaat mogelijk 400 mensen

Icare-bestuurder ving miljoen bij vertrek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.