Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Icare-topman vervolgd voor fraude van boven vijf miljoen

Oud-topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel heeft zijn bedrijf voor meer dan vijf miljoen opgelicht. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van het Functioneel Parket, Marianne Bloos gisteren in actualiteitenrubriek NOVA.

Aanvankelijk, bij het begin van het onderzoek, legde het Openbaar Ministerie beslag op zijn huis voor 1,3 miljoen euro, maar volgens bronnen bij het onderzoek schat justitie het fraudebedrag inmiddels tussen de vijf en tien miljoen euro. Bart V. heeft volgens justitie gesjoemeld met de verkoop van panden van Icare en de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Hij wordt vervolgd voor oplichting, witwassen en belastingfraude.

Bart V.

In het jaar 2000 verkocht de toenmalige bestuursvoorzitter een dertigtal overtollige kantoorpanden aan een bevriende kennis. Veel van de panden werden nog binnen een dag met veel winst doorverkocht. Bart V. zou gedeeld hebben in de winst. Die zou zijn overgemaakt op een geheime rekening van een Zwitserse vennootschap op zijn naam. “Hij mocht panden verkopen, hij heeft er alleen zelf winst uit behaald. En dat geld dat hij heeft verdiend in persoon, heeft hij niet opgegeven aan de belastingdienst”, aldus Marianne Bloos in het tv-programma.

Thuiszorg Perfect

Een andere verdenking betreft de verkoop van een bv van Icare door V. Dit bedrijf, Thuiszorg Perfect, verkocht hij voor een symbolisch bedrag van 1 gulden aan een vrouwelijke kennis. Tegelijkertijd beloofde V. dat Icare veel werk aan dit bedrijf zou uitbesteden. Drie jaar later, toen Perfect goed draaide, werd het bedrijf voor 7 miljoen euro verkocht aan uitzendbedrijf Randstad. De opbrengst kwam terecht op de privé-bv van de kennis van Bart V. Naar nu blijkt stond driekwart van alle aandelen van deze bv op naam van Bart V. “Waar wij meneer van verdenken is dat hij ook op dit punt Icare heeft opgelicht, en daar geld aan heeft verdiend”, zegt Bloos.

Gouden handdruk

Justitie zal het bedrag dat Bart V. met deze oplichting heeft verdiend van hem terugvorderen in een zogenoemde ontnemingszaak. Voor welk bedrag dat zal zijn is justitie nog aan het berekenen, maar het ligt “vele malen hoger dan die 1,3 miljoen euro”, aldus Marianne Bloos. Bronnen meldden NOVA dat dit bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro zou liggen. Hoofdverdachte Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, een van de grotere thuiszorginstellingen in Nederland. Hij kwam al in 2005 in opspraak toen hij als vertrekkend bestuursvoorzitter van Icare een gouden handdruk van 969.000 euro meekreeg. Naast V. worden nog twee medeverdachten gedagvaard.

Zitting

Op 6 oktober vindt een regiezitting plaats bij de rechtbank in Assen. Op deze zitting wordt de verdere planning van het proces vastgesteld. Icare heeft zich in deze strafzaak tegen haar voormalig bestuurder gevoegd als benadeelde partij. Het bedrijf wil via de rechter de geleden schade verhalen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bond dreigt Icare met rechter

Fraude bij Icare thuiszorg

Icare-bestuurder ving miljoenen bij vertrek

Icare ontslaat mogelijk 400 mensen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.