Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ierland wil Nederlands zorgstelsel

De Ierse regering wil het zorgstelsel naar Nederlands model vormgeven. Dit staat in het verkiezingsprogramma van de grootste regeringspartij van Ierland, Fine Gael, en is opgenomen in het regeerakkoord.
Ierland wil Nederlands zorgstelsel

De centrumrechtse partij Fine Gael, die sinds de verkiezingen van maart samen met Labour de regering vormt in Ierland, wil naar een systeem met universele, verplichte verzekeringen met zorgplicht voor verzekeraars. Dat plan wordt FairCare genoemd. In het verkiezingsprogramma staat: “Fine Gael’s FairCare Health Strategy will eliminate long waiting lists, end the unfair public-private two-tier system and replace it with a universal health insurance system based on the renowned Dutch model.”

Publieke ziekenhuizen

Het ‘two-tier’ systeem dat Ierland nu heeft is een soort klassezorg, waarbij zorg voor eenderde van de bevolking gratis is. Tweederde van de Ieren betalen zelf voor bijvoorbeeld de huisarts en de private sector is heel diep geworteld. Zo zijn er veel private ziekenhuizen en hebben veel publieke ziekenhuizen een private afdeling.

Belangstelling

Henk van der Velden van FNV is meerdere keren uitgenodigd om over het Nederlandse systeem te komen vertellen. “Daar is enorm veel belangstelling voor. Ik weet zelf niet eens hoeveel partijen ik heb gesproken tijdens mijn bezoeken. Mijn uitleg heeft zelfs het ‘nine ‘o clock news’ gehaald.”

Weerstand artsen

Volgens Van der Velden is de invoering van ‘universal healthcare’ naar Nederlands model een project van de lange adem. “Volgens de planning moet het systeem in 2015 worden ingevoerd. Er zal wel flinke weerstand komen vanuit de hoek van de artsen. Zo’n specialist in een privaat ziekenhuis gaat het enorm hard in de portemonnee voelen als de stelselwijziging het haalt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Brussel wil ingrepen in Nederlands zorgstelsel

Bill Clinton: ‘Ga zo door met Nederlands zorgstelsel’

Artsen ontevreden over huidige zorgstelsel

‘Selectieve contractering past binnen zorgstelsel’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.