Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ geeft Psycho Informa strenge waarschuwing

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De IGJ heeft Psycho Informa Instellingen B.V. een aanwijzing opgelegd. Als de ambulante ggz-instelling binnen drie maanden geen verbeteringen heeft aangebracht, volgen er harde maatregelen. Volgens de IGJ schiet de instelling 17 van de 26 vermelde punten tekort op het gebied van governance, personeel en dossier.
Boete NZa Zorgkompas
Foto: iStock

Psycho Informa heeft drie kernlocaties in Schoonhoven, Woerden en Den Haag en vijf kleinere locaties die ambulante ggz en jeugdhulp aan ongeveer 630 cliënten verlenen. De IGJ heeft vorig jaar diverse bezoeken aan de instellingslocaties gebracht. Aanleiding voor het eerste bezoek was een melding in april vorig jaar door de voormalig bestuurder van Psycho Informa. De voormalig bestuurder gaf aan zich zorgen te maken over de continuïteit van de zorgverlening wegens vertrekkende behandelaren.

Conclusie

‘De conclusie van dit bezoek was dat er bij Psycho Informa tekortkomingen waren ten aanzien van de normen op de thema’s governance, personeel en dossier’, aldus de inspectie. Op deze thema’s voldeed de instelling niet op 17 van de 26 genoemde normen.

Toegezegde verbeterplannen bleven uit of waren onvoldoende. Zo bleek uit het verbeterplan niet wie verantwoordelijk zou zijn voor de door te voeren verbetermaatregelen en waren diverse maatregelen ontoereikend. Bovendien bevatte het plan geen concrete informatie over het termijn waarin de verbeterpunten zouden worden doorgevoerd.

De inspectie concludeert dat er op bestuurlijk niveau onvoldoende sprake is van sturing op kwaliteit van de zorgverlening en jeugdhulp. Zo zouden dossiers niet compleet en helder zijn, doordat medewerkers geregeld op basis van de eigen professionele opvattingen handelden.

Harde maatregelen

De IGJ concludeert ‘dat de zorg niet voldoet aan de normen voor goede zorg en verantwoorde jeugdhulp.’ De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat Psycho Informa zonder bestuursrechtelijke maatregel van de inspectie op korte termijn zal voldoen aan de normen voor goede zorg en verantwoorde jeugdhulp op de drie genoemde thema’s en legt daarom een aanwijzing op.

De zorginstelling heeft tot 22 maart de tijd om verbeteringen door te voeren. Indien dit niet gebeurt, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of een dwangsom opleggen om naleving van de aanwijzing af te dwingen.

   

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.