Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ start onderzoek naar insulinemoorden

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De IGJ start een grootschalig onderzoek naar de ‘insulinezaak’, waarbij patiënten zonder medische oorzaak insuline toegediend kregen. ‘De casus heeft er bij de maatschappij ingehakt’, vertelt hoofdinspecteur Korrie Louwes. Omdat de zaak zo uitzonderlijk is, start de inspectie ook zelf een onderzoek naar de calamiteiten.
IGJ opnderzoekt nsulinemoorden
Foto: Fotolia

De IGJ onderzoekt de kwaliteit en veiligheid van de zorg naar aanleiding van diverse meldingen van Humanitas (woonzorglocatie de Wetering), Riederborgh, Dagelijks Leven (Jasmijnhuis) en Zorgwaard (’t Huys te Hoecke), de zorginstellingen waar de inmiddels aangehouden verdachte werkzaam was. Donderdagochtend maakt de inspectie een plan van aanpak bekend.

Insulinemoorden

De zaak komt in november 2017 aan het licht wanneer een bewoonster van een verpleeghuis in Puttershoek plotseling onwel wordt. In het ziekenhuis blijkt dat bij haar onnodige insuline is ingespoten.
Het voorval leidt tot de arrestatie van verzorgende Rahiied A., die ervan wordt verdacht zonder medische oorzaak insuline te hebben toegediend bij 15 bewoners uit meerdere verpleeghuizen in Zuid-Holland. Bij 7 gevallen heeft de toediening een fatale afloop. Het OM is daarom een strafrechtelijk onderzoek begonnen. De verdachte heeft in drie gevallen een bekentenis afgelegd.

Calamiteitenmeldingen

De IGJ start nu ook een onderzoek naar aanleiding van de calamiteitenmeldingen door de zorgaanbieders waar A. werkzaam was. Dat de IGJ op voorhand de regie neemt in dit onderzoek, is uitzonderlijk. Net als de bekendmaking van het onderzoek. ‘Vanwege de omvang en impact van deze zaak op de samenleving, wil de inspectie transparant zijn over de aanpak van ons onderzoek’, vertelt hoofdinspecteur Korrie Louwes.
Tot op heden is het inspectieonderzoek nog niet gestart om te voorkomen dat daarmee het strafrechtelijk onderzoek zou worden geschaad. ‘Na afstemming met het Openbaar Ministerie is nu besloten dat een start kan worden gemaakt met het onderzoek van de inspectie’, aldus Louwes. Het IGJ-onderzoek spitst zich toe op de periode juni 2016, toen de verdachte voor het eerst werkzaam was bij de betrokken zorgaanbieders, tot en met november 2017, toen de verdachte gearresteerd werd. De IGJ betrekt hierbij ook toezichtinformatie die zij al heeft over de betrokken zorgaanbieders.

Transparante zorgcultuur

Het onderzoek is tweeledig. Allereerst voeren de vier zorgaanbieders zelf een calamiteitenonderzoek uit onder leiding van een onafhankelijk voorzitter en onder regie van de inspectie. Dit om zoveel mogelijk van de incidenten te leren voor de toekomst.
In de tweede fase voert de inspectie een eigen onderzoek uit bij de zorgaanbieders op de thema’s deskundigheid personeel en medicatieveiligheid. Daarbij wordt de horrorsituatie onder de loep genomen. ‘Het is niet realistisch om te denken dat je elk incident kunt voorkomen. Met dit onderzoek willen we er alles aan gedaan hebben om de kans te verkleinen dat dit weer gebeurt’, aldus Louwes. Zij benadrukt het belang van een transparante zorgcultuur. ‘Het doel van het onderzoek is een oordeel te vormen over de kwaliteit en veiligheid van de zorg bij de betreffende zorgaanbieders, zodat er van eventuele fouten geleerd kan worden en verbetermaatregelen worden doorgevoerd.’

Eindrapport IGJ

Het resultaat wordt vastgelegd in één eindrapport op overkoepelend niveau. Louwes hoopt het rapport begin 2019 te hebben afgerond. Of Humanitas, Riederborgh, Jasmijnhuis en Zorgwaard tussentijdens met informatie naar buiten komen, is nog onbekend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.