Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ: verbeterslag particuliere klinieken blijft uit

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Hoewel particuliere klinieken de veldnormen en richtlijnen steeds beter naleven, blijft de ‘grote verbeterslag’ bij te veel klinieken uit. Dat concludeert de IGJ in een rapport. De klinieken moeten snel en aantoonbaar verbeteringen doorvoeren, aldus de inspectie.
IGJ positief over nieuwe toetsingsvorm
Foto: iStock

Te veel klinieken blijven ‘structureel achter’ op het gebied van kwaliteit van operatieve zorg, rechten van de patiënt en de omgang met kwetsbare groepen. Dat concludeert de IGJ in het dinsdag verschenen rapport ‘Het Resultaat Telt Particuliere Klinieken 2016’.

IGJ

‘Natuurlijk zijn er particuliere klinieken die wel voldoende de normen en richtlijnen naleven’, oordeelt de inspectie, ‘maar er zijn nog steeds te veel klinieken die hier niet aan voldoen.’ Volgens de IGJ ontbreken in die klinieken fundamentele voorwaarden voor goede zorg. Het betreft de vier risico-indicatoren kwetsbare groepen, operatieve zorg, patiëntenrechten en professionals en kwaliteitsaspecten.
Een risico-indicator bij operatieve zorg is een time-out voor de start van een operatie en een controle op postoperatieve infecties. Van de 307 klinieken blijken 85 klinieken slechts bij 0 tot 10 procent van de patiënten een time-out uit te voeren en vast te leggen. 24 procent van de 279 klinieken gaf aan niet alle patiënten na een ingreep systematisch te controleren op een postoperatieve infectie.

Zorgprofessionals

Bovendien zijn er nog verbeteringen nodig in de kwaliteit van de zorgprofessionals. Het aantal gevisiteerde medisch specialisten in klinieken blijft achter bij ziekenhuizen. Zo voeren 59 klinieken geen functioneringsgesprekken en hebben 58 klinieken geen disfunctioneringsregeling.
Het onderzoek heeft betrekking op 418 particuliere klinieken. Sinds 2009 is het aantal klinieken met ruim 87 procent toegenomen. Doordat planbare zorg vaker van ziekenhuizen naar particuliere klinieken verplaatst, besteedt de inspectie meer aandacht aan de kwaliteit en veiligheid in klinieken. ‘De inspectie vindt het van groot belang dat particuliere klinieken snel en aantoonbaar verbeteren’, besluit de IGJ in het rapport.

Zelfstandige Klinieken Nederland

Paulette Timmerman, directeur van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) geeft aan dat de organisatieleden ‘stelselmatig werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het verhogen van de patiëntveiligheid.’ De organisatie benadrukt dat uit eigen analyses van ZKN, op basis van de IGJ-data, blijkt dat de klinieken met het ZKN-keurmerk op vrijwel alle risico-indicatoren beter scoren dan klinieken zonder keurmerk. ZKN wijst er bovendien op dat het rapport 2016 betreft en dat in de afgelopen 2 jaar verbeteringen zijn doorgevoerd. ‘We zien dat het stelselmatig verbeteren, bijscholen en controleren duidelijk vruchten afwerpt. Tegelijkertijd zien we nu op detailniveau waar nog verbetering mogelijk is. Daar gaan we gericht mee aan de slag’, aldus Timmerman.

IGJ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.