Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ wil gebruik psychofarmaca in gehandicaptenzorg beperken

Redacteur Zorgvisie
De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil het gebruik van psychofarmaca in de gehandicaptenzorg beperken. Daarom worden er dit najaar inspectiebezoeken gebracht aan verschillende aanbieders van zorg voor mensen met een beperking.
Psychofarmaca Istock 660
Foto: iStock

Dat meldt de IGJ. De inspectie wil tijdens de bezoeken controleren of het voorschrijven van psychofarmaca voldoende onderbouwd is. Er wordt in de gehandicaptenzorg gewerkt aan het beperken van de inzet van psychofarmaca en de IGJ hoopt daar door dit toezicht aan bij te dragen.

Gebruik psychofarmaca beperken

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met een beperking langdurig psychofarmaca krijgen voorgeschreven, terwijl de medicatie veel bijwerkingen heeft. Volgens de IGJ kunnen cliënten er suf door worden of een hoge bloeddruk of overgewicht van krijgen. Ook is er een verhoogd risico op vallen, beroerte en longontsteking. ‘Onderbouwd voorschrijven helpt bij het succesvol afbouwen van deze medicijnen’, schrijft de IGJ. ‘Onderdeel van onderbouwd voorschrijven is een onderzoek naar oorzaken van bijvoorbeeld (onbegrepen) gedrag op lichamelijk, psychisch en sociaal terrein vlak voordat voor medicijnen wordt gekozen. Ook het geregeld evalueren van het medicijngebruik hoort bij onderbouwd voorschrijven.’

De IGJ zal tijdens de bezoeken met artsen, apothekers en begeleiders spreken, maar ook met cliëntvertegenwoordigers en waar mogelijk met cliënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.