Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Bestuurder moet patiëntveiligheid bewaken

Bestuurders moeten kwaliteit van de zorg als hun kerntaak beschouwen, net als de raad van toezicht. Dat maakt het verschil tussen veilige en onveilige zorgorganisaties. Dit constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de Staat van de Gezondheidszorg 2009.
IGZ: Bestuurder moet patiëntveiligheid bewaken

De inspectie heeft voor de Staat van de Gezondheidszorg 2009 onderzoek gedaan bij een aantal instellingen in alle sectoren van de gezondheidszorg. Ze heeft bekeken waarom sommige instellingen goed functioneren en welke lessen geleerd zijn in zorginstellingen waar calamiteiten zijn gebeurd.

Raad van toezicht

Veiligheid van cliënten is volgens de IGZ afhankelijk van de volgende factoren: professionals werken samen, spreken elkaar aan als het fout gaat en leggen verantwoording af aan het bestuur; bestuurders zien kwaliteit en veiligheid als hun kerntaak, vragen verantwoording over het effect van de zorg en grijpen zo nodig tijdig in; raden van toezicht letten niet alleen op de financiën maar ook op de manier waarop bestuurders hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit waarmaken.

Appèl op zorgbestuurders

Met het rapport wil de IGZ de sector een spiegel voorhouden. “We doen een appèl op bestuurders, toezichthouders en professionals om verantwoordelijkheden te benoemen”, licht Wim Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg, toe. “Ze moeten werken aan cultuur waarin het normaal is om elkaar ter verantwoording te roepen als dingen fout gaan. Dat is de beste manier om ons buiten de deur te houden.”

Toezichtnormen

De inspectie gebruikt 2010 om samen met de sector normen vast te stellen voor goed bestuur en intern toezicht, inclusief de wijze waarop de inspectie hierop toeziet. Schellekens: “Aan het einde van het jaar halen we de netten omhoog en maken we bekend hoe de inspectie toezicht gaat houden op goed bestuur en toezicht.” (Zorgvisie – Krista Kroon/Bart Kiers)

Lees ook:

Programma patiëntveiligheid uitgebreid met nazorg

Ziekenhuisbestuurder geeft de doorslag voor kwaliteit

Te druk voor kwaliteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.