Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ en NZa onderzoeken cultuur en gedrag bestuurders

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) presenteren het gezamenlijke kader ‘Toezicht op Goed Bestuur’. Dit kader sluit aan op de code die de bestuurders zelf ontwikkelen. Nieuw is met name het toezicht op cultuur en gedrag van zorgbestuurders.
camera400.jpg
Foto: Fotolia

Wat verstaan de IGZ en de NZa onder goed bestuur in de zorg? Wat verwachten zij van zorgbestuurders op het gebied van kwaliteit, veiligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg? Hoe is de verhouding tussen de raad van toezicht en de externe toezichthouders IGZ en NZa? Die vragen beantwoorden zij in het kader ‘Toezicht op Goed Bestuur’ dat ze samen hebben opgesteld. In dit kader leggen zij uit waarop de aandacht gericht is bij dit toezicht. Cultuur en gedrag is daarin nieuw. Dit kader maakt voor bestuurders, maar ook voor andere belanghebbenden, zoals de raad van toezicht, de cliëntenraad en de professionals, duidelijk wat de IGZ en de NZa van hen verwachten. Beide autoriteiten kondigen aan het onderwerp de komende tijd actief te zullen agenderen.

Ervaring
‘De IGZ en de NZa hebben allebei de ervaring dat goede zorg en een goede bedrijfsvoering vaak samen gaan. Daarom informeren ze elkaar over signalen die voor de ander van belang zijn. Als dat nodig is bepalen ze samen een aanpak voor toezicht, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid.’ Lees hier ‘Toezicht op Goed Bestuur’

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.