Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren

De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) start met een tweede grootschalig onderzoek naar de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Dit voorjaar krijgen honderd zorginstellingen een bezoek om vast te stellen hoe ver zij daarmee zijn.
IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren

Het eerste onderzoek was in 2007 en leidde tot de conclusie dat vrijheidsbeperkende maatregelen verantwoord teruggedrongen kúnnen en móeten worden. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft het ministerie van VWS twee jaar geleden het ‘Richtinggevend kader vrijheidsbeperkingen’ gepubliceerd. Daarin staan richtlijnen voor het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg. De komende maanden zal de IGZ op basis van een a-selecte steekproef bij honderd instellingen voor langdurige zorg onderzoeken of en hoe deze richtlijnen in de praktijk uitwerken. De eindrapportage zal naar verwachting in december 2010 door de inspectie gepresenteerd worden. Dan worden ook de individuele instellingsrapporten openbaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen

Inspectie controleert vrijheidsbeperking

Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg

NU’91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.